МЗ: Повече пари за деца и бременни. Маските задължителни в лечебните заведения

Заради увеличената заболевамеост от COVID-19 Министерството на здравеопазването ще издаде заповед до Регионалните здравни инспекции за задължително носене на маски в лечебните заведения, най-вече в областите с повишен ръст на болестта. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на здравното министерство.

Той прогнозира, че петата вълна, в която навлиза страната, ще достигне своя пик през август.

"При въздушно-капкова инфекция, особено "Омикрон"-BА-4, BА-5, който е 30 пъти по-заразен от обикновения "Омикрон", каквито и да е мерки не могат да спрат разпространението. Те могат да намалят темпото и това е, към което ние се стремим", коментира епидемиологът.

За новата детска болница

В момента тече предпроектно проучване на 5 имота на територията на София за изграждане на Национална детска болница, съобщи по време на брифинга доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър в оставка.

Потенциалните имоти са в обсега на болниците “Св. Анна", "Лозенец", Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. "Овча купел", специализираната болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

По думите на Пандов предпроектното проучване трябва да приключи до края на юли. Ако се установи, че тези недвижими имоти са неподходящи, Министерството на здравеопазването би трябвало да потърси съдействието на държавата или евентуално на общината, уточни той.

Докато чакаме новата детска болница, вече съществуващата Педиатрия се обновява

Директорът на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков коментира проекта за разширение на Педиатрията. Според него възможностите ѝ все още са далеч от предоставянето на комплексна помощ, тъй като лечебното заведение разполага само 6 интензивни легла и предстои да бъдат разкрити още 5. Здравков съобщи, че ще бъдат изградени изцяло ново интензивно заведение в болницата, детско спешно отделение. Предстои да се извърши ремонт на един  етаж, в който да се създаде клиника по образна дианостика. Той посочи, че болницата разполага само с един конвенционален рентгенов апарт и често се принуждават да пренасочат децата към други лечебни заведения. Предвидената сума за осъществяване на проекта е 280 млн. лв., съобщи Здравков.

Повече пари за бременни и деца

Увеличени са цените на 67 клинични пътеки, по които се лекуват децата, като увеличението на средствата е с 36 на сто. За детско и майчино здравеопазване в специализираната извънболнична помощ са предвидени почти 50 млн.лв., а допълнително са осигурени и повече средства за посещение в дома на новородено дете до 14 дни след изписването му, съобщи министърът в оставка Асена Сербезова.

По думите ѝ за тази дейност са предвидени 350 хил.лв. За профилактични прегледи на деца са осигурени 32 млн.лв., което е с 32 процента повече спрямо миналата година, допълни министър Сербезова. Предвидени са и нови дейности в профилактичните прегледи на деца до 18 г. Общо за тази година са осигурени 280 млн. лв. за детско и майчино здравеопазване, добави министър Сербезова.

България е на второ място в ЕС по ниво на детска смъртност, посочи още тя. Тези показатели са различни в различните области в страната, като най-изоставащи са Сливен, Видин и Силистра.

За бременните жени се предвиждат два допълнителни ехографски прегледа за проследяване на бременността, ехографско изследване за фетална морфология за всички бременни, както и изследване за хепатит С, посочи тя. За здравнонеосигурени бременни се предвиждат пакет от изследвания, четири прегледа и две хоспитализации при необходимост по време на бременността.

Д-р Благомир Здравков, който е и началник на работната група, която работи по Национата стратегия за детско здравеопазване посочи кои са приоритетите в тази област на здравните грижи: развитието на профилактичните дейности в детска възраст и специално внимание към здравословния начин на живот; програми за здравословно хранене, с особено внимание към ползите от кърменето.

Той цитира данни на СЗО, според които българските подрастващи са на първо място в Европа по консумация на газирани напитки и сладки изделия във все по-ранна възраст. За да прекъсне негативната тенденция МЗ предвижда по-голям контрол на храните в училищата и детските заведения, както и върху продажбата на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни. По думите на Здравков 11-годишните българчета са на второ място по употреба на алкохол в Европа.

Стратегията предвижда още в към педиатричните структури в различни региони на страната да бъдат създадени условия за телемедицина, една от консултиращите болници ще е Педиатрията. Друга инициатива е е-досието за педиатрична помощ, което да съдържа пълната информация за детето. В областта на лекарствената политика се работи за 95% реимбурсация на медикаментите за деца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини