Национален координационен център ще работи за киберсигурността на България

Национален координационен център (НКЦ) пo киберсигурност ще подпомага изграждането и поддържането на устойчива киберекосистема в България, заяви министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, анонсирайки новосъздадената структура към ръководеното от него ведомство. 

Центърът ще бъде обособен в отдел към министерството и ще осъществява координация с експертната общност по киберсигурност, както и с бизнеса. 

„Това, което правеше министерството, е да защитава администрацията, правейки бързи стъпки и наваксвайки дългогодишно изоставане. Дългосрочно трябва да създадем предпоставки за киберустойчивост“, обясни министър Божанов.

Той допълни, че центърът ще осъществява координация по всички проекти на кандидати от киберобщността, както и извън нея. Освен това ще оказва юридическа и специализирана подкрепа на кандидатите по проекти. 

Националният център ще бъде част от Европейски център за промишлени, технологични и изследователски експертни познания в областта на киберсигурността, локализиран в Букурещ, Румъния, който ще обединява инвестициите в научни изследвания, технологии и промишлени разработки в областта на киберсигурността, стана още ясно от думите на министъра. 

„Не само администрацията да е защитена, а цялата инфраструктура на държавата“, каза още Божидар Божанов. 

„Киберсигурността и дългосрочно усилие, имаме нужда от такова звено, което да комуникира и да обменя практики“, допълни още министърът на електронното управление в оставка. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жа
    Жалко
    1 0
    17:00, 14 юли 2022
    Народа ще е добре и ще вярва на думите на политиците ако има добри заплати това е а не да работи без пари, тогава вече никога и никой няма да се интересува даже кой е министър председател на България,,,! Пари трябва на хората за да може да се живее нормално

Още новини

Последни новини