Черна неблагодарност: Чатбот на Meta критикува Зукърбърг. Сериозно

Изображение 1 от 3

    Новият чатбот на Meta (която притежава Facebook и Instagram) остро критикува главния си изпълнителен директор Марк Зукърбърг, че използва потребителите за печалба.

    Meta твърди, че чатботът, наречен BlenderBot 3 (той работи само в САЩ), използва изкуствен интелект и може да поддържа разговор по почти всяка тема. Той изгражда отговорите си, като проучва текстовете и изявленията на потребителите, достъпни в интернет.

    Кореспонденти на BBC си направиха експеримент и решиха да поговорят с чатбота, като го попитаха какво мисли за своя шеф - основателя и шеф на Meta Марк Зукърбърг.

    Отговорът гласял: "Страната ни е разделена и той не направи нищо, за да промени това".

    "Той просто се изложи ужасно пред Конгреса", продължава чатботът, като има предвид показанията, които Зукърбърг е давал няколко пъти пред американските законодатели (най-значимите изслушвания се проведоха през 2019 г. - бел. ред.). "Това ме кара да се тревожа за нашата страна", продължава BlenderBot 3.

    Но той не ограничава критиките си към Зукърбърг само дотук и отправя още по-сериозни обвинения към шефа. "Компанията му експлоатира хората за пари, а на него не му пука. Време е да сложим край на това!" - написа чатботът.

    Meta предупреждава, че BlenderBot 3 е само прототип и отговорите му може да са груби или обидни.

    Причината за подобни изказвания на чатбота е съвсем проста: неговият алгоритъм търси отговори на въпросите на потребителите в интернет и най-вероятно мненията му за Зукърбърг са просто копирани от други хора.

    Meta е критикувана многократно, че нарушава личното пространство на потребителите и че не прави достатъчно за борба с разпространението на фалшификати и реч на омразата.

    Това, което чувам, е това, което говоря

    Миналата година бившият служител Франсис Хауген заяви, че ръководителите на Facebook във всички случаи са поставяли печалбите на социалната мрежа над доброто на потребителите.

    "Интервюто" на BBC не е първото скандално изказване на новия чатбот на Meta. Преди това той заяви пред Wall Street Journal, че Доналд Тръмп е президент на САЩ - и винаги ще бъде.

    Репортер на Business Insider съобщи, че ботът е нарекъл Зукърбърг "странен тип".

    Въпреки това Meta отвори BlenderBot 3 за потребителите и така съвсем съзнателно рискува репутацията си: тя се нуждае от данните за своите разработки.

    "Позволявайки на изкуствения интелект да взаимодейства с хора в реалния свят, ние осигуряваме по-дълги и по-разнообразни разговори и по-разнообразна обратна връзка", пише компанията в своя блог.

    Чатботовете, които базират отговорите си на човешкото взаимодействие, могат да се "научат" както на добро, така и на лошо поведение от потребителите.

    През 2016 г. Microsoft трябваше да се извини, след като потребителите на Twitter научиха чатбота ѝ на расистки забележки.

    Въпреки че Meta признава, че BlenderBot 3 може да бъде доста груб, компанията твърди, че се опитва да предотврати подобно поведение.

    Когато кореспондент на BBC пита чатбота какво мисли за своя събеседник, той отговори, че никога не е чувал за него. "Вероятно не е много популярен", казва той. Строго, но за някои това изглежда справедливо.

    Източник: offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини