Пионтковский: Путин губи основния си "трофей". Руските командири бягат от Херсон

Юрий Соболевски, заместник-председател на Херсонския областен съвет, каза, че руската военна група в Херсон практически няма шанс, тъй като по-голямата част от военното командване бяга оттам. Причината - на окупаторите не им е останал нито един снабдителен пункт.

Както се казва във видеото на проекта FreeDom, ако командирите избягат от Херсон, Путин губи основния си "трофей".

"Това е политически неприемливо за Путин. Командването се премества и ще продължи да ръководи безсмислената съпротива на своите войници. Мисля, че така ще се развият събитията. Да отстъпи Херсон е колосално психологическо и политическо поражение за Путин. Много повече от реалните военни загуби", подчертава руският публицист и политик Андрей Пионтковски.

Неговата прогноза е, че Путин ще държи Херсон до окончателното унищожаване на цялата руска групировка там. Въоръжените сили на Украйна няма нужда да преминават в контранастъпление все още, доколкото то се заменя с дистанционно унищожаване на базите за снабдяване. Те нямат нужните за настъпление бронемашини и танкове, които западните сили обещават. А това дистанционно унищожаване на базите за снабдяване е действаща тактика, казва  Пионтковски.

По-рано беше съобщено, че въоръжените сили на Украйна държат под огневи контрол всички направления и логистични артерии на нашествениците във временно окупираната територия на Херсонска област. На фона на атаките на въоръжените сили на Украйна срещу командните пунктове на Руската федерация, командването им започна да бяга към левия бряг на Днепър.

Политологът няма илюзии относно този, който би сменил Путин във властта - той ще е от неговото обкръжение, той ще е същият като него.

Пионтковски казва, че целия сегашен руски военен елит е възпитан по примера на Щирлиц. Той прави аналогия със сцена в една от сериите, когато Гьоринг отива при Химлер (или обратното) и му казва, че Хитлер не може да изпълнява задълженията си. "И някой ден, когато Херсон падне и за гибелта на десет хиляди войници действително ще бъде виновен един човек, един руски Гьоринг ще отиде сутринта при някой руски Химлер и ще произнесе тази класическа фраза, а сутринта в антракта на балета "Лебедово езеро" по телевизията ще бъде произнесена някоя друга фраза в съветски стил, например: "Другарят Путин допусна сериозни грешки по въпроса за Украйна".

"Никакви нови забележителни хора няма да дойдат на власт след Путин, те ще са същите мерзавци, като тези които го обкръжават сега. Но тези мерзавци ще трябва да се съобразят с реалностите и вероятно ще приемат консолидираната позиция на Запада и Украйна, че прекратяването на огъня е възможно след извеждането на руските войски на линията от 23 февруари."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини