Новата американската военна помощ за Украйна e сигнал за Путин

Шест месеца след началото на руската инвазия в Украйна американският президент Джо Байдън съобщи, че изпраща нова военна помощ на Киев от 2,98 милиарда долара, която е за дългосрочно въоръжаване и обучение на украинските военни, за да може украинската армия да повиши боеспособността си за години напред, предаде Асошиейтед прес. Общият размер на отпуснатата от Вашингтон военна помощ за Украйна в рамките на управлението на Байдън вече достигна 13,6 милиарда долара и включва 19 пакета от въоръжение, взети директно от запасите на министерството на отбраната.

Освен че предоставя дългосрочна помощ, която Киев може да използва за бъдещите си отбранителни нужди, новият пакет има също така за цел да увери украинските власти в готовността на САЩ да продължат да ги подкрепят независимо от честите промени в хода на конфликта. "САЩ са ангажирани с подкрепата си за украинския народ, който продължава да се бори, за да защити своя суверенитет", каза Байдън.

Американският заместник-министър на отбраната Колин Кал заяви, че дългосрочната цел на договорите, чието изпълнение може да продължи между една и три години, е да се изпрати ясно послание на руския президент Владимир Путин.

"Неговата теория за победата се основава на схващането, че той може да изчака всички. Може да изчака украинците, защото в един момент те ще се окажат изтощени и безсилни. Може да изчака и нас, защото смята, че ще пренасочим вниманието си в друга посоки. Освен това той може да изчака и европейците заради високите цени на енергията или нещо друго", каза Кал. "Така че подобни пакети са изключително важни и косвено опровергават теорията на Путин", обясни той.

В отговор на журналистически въпрос защо дългосрочният пакет не включва самолети Кал заяви, че засега приоритетите не включват нови изтребители. Той посочи, че Пентагонът се фокусира върху подобряването на произведените в Русия самолети, които Украйна в момента използва, включително с оборудването им с високоскоростни противорадарни ракети, с които да се атакуват системите за ПВО на противника. Той допълни, че въпросът за предоставяне на изтребители на Украйна остава отворен.

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира разширения обхват на новия пакет на САЩ и потвърди подкрепата на алианса за Украйна. "Зимата наближава и тя ще е тежка. Сега наблюдаваме продължителна война на изтощение. Това е битка на волята, битка с логистичен характер. Ето защо ние трябва да продължим да подкрепяме Украйна в дългосрочен план, така че тя да надделее като суверенна и независима страна", каза още Столтенберг.

САЩ обсъждат и планове, който ще разширят обхвата на обучението на украински военни в чужбина, както и на военнослужещи от страните от източноевропейския и южноевропейския фланг на НАТО, най-силна застрашени от руската агресия,  отбелязва АП.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Радо
    3 -8
    10:18, 25 авг 2022
    Дефакто Украина влезе в НАТО. Много повече от Бълг... Виж коментара
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини