ЕС откри евакуационен медицински център за украинци

Европейският съюз откри в Полша медицински център за прием на ранени и болни украинци, преди те да бъдат евакуирани със самолет към други европейски държави, съобщи вчера Европейската комисия, предаде Франс прес.

Еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич откри заедно с здравните министри на Полша и Украйна медицинския център, разположен до летището на югоизточния град Жешув, на около 80 километра от границата с Украйна.

Пациентите, цивилни или военни, ще получават медицински грижи, ще могат да се ваксинират, ще им бъде правен скрининг на заболяването и ще получават психологическа помощ. Норвегия осигурява по два полета седмично за евакуация към други европейски държави, за да бъде облекчен натискът върху Полша, Молдова и Словакия, които граничат с Украйна.

Броят на ранените в Украйна расте с всеки изминал ден, а в болниците вече не достига капацитет да се справят. Същевременно разрушаването на здравните структури лишава пациентите с хронични заболявания от необходимото лечение, за да оцелеят. Не можем да изоставим тези хора, заяви Ленарчич, цитиран в съобщение на Европейската комисия. 

Медицинският евакуационен център ще играе съществена роля за бързото прехвърляне на пациенти към болници в Европа, подчерта еврокомисарят.

От създаването на евакуационната програма на ЕС на 11 март, две седмици след началото на руската инвазия, 1143 украински пациенти са били прехвърлени към 18 европейски държави.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини