Путин ще обсъди с Ердоган ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа

Руският президент Владимир Путин предложи да се помисли за ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа. Той ще обсъди този въпрос с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, цитирайки изявлението на Путин на днешното пленарното заседание на Източния икономически форум.

Може би трябва да помислим за ограничаване на износа на зърно и други храни по този маршрут (от Украйна за Европа). Определено ще се консултирам с турския президент Ердоган по тази тема. В крайна сметка ние с него изработихме механизма за износ на украинско зърно, каза Путин.

Споразумението за възобновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на воюващите Украйна и на Русия и на посредниците за постигане на договореността – ООН и Турция.

Путин изтъкна още, че почти всичкото зърно, изнесено от Украйна, е отишло в страните от ЕС, а не в най-бедните държави, където са изпратени “само два кораба от 87“.

"Ако изключим Турция като страна посредник, тогава всичкото, почти всичкото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в развиващите се и най-бедните страни, а в страните от ЕС“, каза руският президент.

"По Световната продоволствена програма, която предвижда подпомагане на нуждаещи се страни, бяха натоварени само два кораба. Подчертавам: само два от 87.  С тях  бяха изнесени 60 000 тона храни от два милиона тона. Това са само 3 процента, които бяха изпратени в развиващите се страни", добави руският държавен глава. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини