Митрофанова се появи на честването на Съединението в Пловдив

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова се включи в тържествата в Пловдив по повод 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, се видя от кадри на телевизиите, на които тя стои сред почетните гости точно зад президента Румен Радев.

Присъствието на посланика на страна, обявила България за неприятелска държава, направи впечатление след като на националния празник Трети март Митрофанова избегна участие в официалните тържества и поднесе цветя на паметника на Шипка ден по-рано. За 24 май тя поздрави българите чрез видеообръщение в профила на посолството във "Фейсбук".

Представител на пресслужбата на община Пловдив заяви за "Дневник", че по протокол администрацията "задължително кани целия дипломатически корпус", не само за честванията на Съединението, но като цяло за важни чествания, а решение на всеки отделен дипломатически представител е дали ще се отзове. От пресслужбата казаха, че освен руския посланик Елеонора Митрофанова, на честването на площад "Съединение" е имало още 15 други дипломатически представители. Поканите към всички били изпратени около месец преди честванията, като дипломатите могат да потвърдят предварително, но и да дойдат без изрично да са го обявили.

На въпрос за позиционирането на руския посланик тъкмо зад гърба на президента Румен Радев, представителят на пресслужбата на община Пловдив заяви пред "Дневник", че подредбата се прави в синхрон с протокола на Министерския съвет и Президентството, като на първия ред са представители на българските институции, а след това са дипломатическите представители, без да се определят поименно местата им.

Сред почетните гости освен президента Румен Радев, който произнесе слово, бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, политици, бивши депутати, кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Гражданското движение "Ние идваме" днес определи присъствието на руския дипломат като унижение, напомняйки, че преди две години на български граждани, протестиращи срещу управлението на ГЕРБ, е било попречено да присъстват на площада. "Родолюбието и унижението са на една крачка разстояние и днес няма никакво значение дали кметът е от ГЕРБ, а президентът от БСП. Унижението бе сервирано на всички, които се гордеят с действията на предците ни", се казва в декларация на движението.

Шести септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г. На тази дата през 1885 г. е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. С този акт Русия е поставена пред свършен факт и показва неодобрението си като изтегля военнослужещите си и заявява, че няма да предприеме каквито и да било действия срещу държава, която се почувства ощетена от Съединението.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини