Частично бедствено положение в две общини в Хасковско заради мигрантския натиск

Областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов обяви частично бедствено положение на територията на област Хасково за общините Свиленград и Тополовград, съобщиха от държавното ведомство.

Мярката е наложена предвид създадената към момента и усложняваща се обстановка, вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони и с цел избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда.

Бедственото положение се въвежда днес, 23.09.2022 г., от 12:00 ч. до 12:00 ч. на 29.09.2022 г.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обясни за ситуацията в района на граничния пункт Малко Търново, че частичното бедствено положение засяга освен двете общини в Хасковска област, и райони в областите Бургас и Ямбол. То е във връзка с усилията на правителството да се справи с мигрантския натиск към страната ни. Започват дейности по разчистването на горските пътища и терените в труднодостъпните местности на обхват на гранична полиция. Освен това до две седмици се очаква да започне и работата по ремонт и укрепление на оградата по границата ни с Турция. Ще бъдат създадени и съвместни патрули от горски и гранични полицаи, като целта е те да си помагат от една страна с въздействие срещу незаконната сеч, а от друга срещу мигрантските набези, посочи още министър Демерджиев. 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини