Церемонията по анексиране на украински територии към Русия ще е утре. Путин ще произнесе реч

Руският президент Владимир Путин ще произнесе утре голяма реч и Русия ще обяви официално анексията към Руската Федерация на украински територии, които са под неин контрол, предадоха световните агенции. Новината съобщи на редовния си брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Церемония по подписване на договорите за присъединяване на новите територии към Руската Федерация ще се проведе утре в 15 ч. местно време (12 ч. по Гринуич) в Кремъл", каза Песков. "Владимир Путин ще произнесе голяма реч на това събитие", добави Песков. Церемонията ще се състои в в Георгиевската зала на Кремълския дворец.

Днес Путин ще проведе съвещание с постоянните членове на Съвета на за сигурност на Руската федерация, ще разговаря с чуждестранни лидерис, каза говорителят.

Поставените от Москва ръководители на Донецка област в Източна Украйна, на Запорожието и Херсонска област в Южна Украйна пристигнаха в руската столица още снощи, съобщиха руски новинарски агенции.  

Предвидено е лидерите на тези райони скоро да бъдат приети от руския президент Владимир Путин, за да бъде утвърдена анексията на тези земи от Русия. Вчера четиримата сепаратистки водачи вече му изпратиха официални искания по този въпрос.

През последните дни процесът на присъединяване на четирите зони под руски контрол в Украйна се ускори - набързо бяха организирани "референдуми", наречени от Киев и западните му поддръжници "маскарад" и "симулация".

Според руските новинарски агенции в близките дни парламентът в Москва се очаква да гласува текст, който официализира анексията, а Путин да произнесе реч пред депутатите и сенаторите.

Утре в Москва се организират празненства. Градската управа обяви, че ще затвори някои улици в центъра, по-специално около емблематичния Червен площад, където в момента се изгражда сцена.

След "референдума" за анексия през 2014 г. на Крим Путин произнесе в богато украсената Георгиевска зала на Кремъл тържествена реч, в като призова руските парламентаристи да одобрят присъединяването на украинския полуостров към Русия. Международната общност не е признала тази анексия и досега.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини