НЗОК пристъпва към преговори за новата бюджетна процедура

Влизаме в разговор с Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването за новата бюджетна процедура. В момента експертите на централно ниво оглеждат какво се е случило през миналата година, има ли промяна в нормативните уредби и дали трябва да има промяна в договарянето за следващата година. Това съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев по време на работна среща с журналисти.

Той информира, че предстоят преговорите с Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, фармацевтичния съюз и другите съсловни организации. Проф. Салчев настоя нормативно да се определи по какъв начин  зъботехническите лаборатории ще  сключват договори с НЗОК за заплащането на лабораториите. 

Той информира, че се обсъжда промяна в процента на реинбурсация на някои лекарства, както и възможността НЗОК да плаща за обработена рецепта на аптеките по седем лева, вместо досегашните четири лева. 

Проф. Салчев уведоми, че се облекчава процедурата по издаване на протоколи и на изискванията за получаване на сензори за контрол на захарта при деца, страдащи от захарен диабет тип 1. Всички деца с диабет, които се нуждаят от сензори, ще имат право да кандидатстват, така че достъп до новите сензори ще имат и новодиагностицирани и деца с добре контролиран диабет. 

В отговор на въпрос дали е възможно да се направи изключение за общинските болници, които не са достигнали заложените в Колективния трудов договор (КТД) минимални начални възнаграждения за лекари, медицински сестри и санитари, проф. Салчев припомни, че заплатите на работещите в болниците зависят от управителите им. “Общинските болници, ако работят, ще имат средства, ако не – няма да имат“, каза още той. 

В КТД е указано, че началната заплата на лекар трябва да е 2000 лв., на медицинска сестра – 1500, на санитар – 910 лв. Лечебни заведения, които не достигнат тези нива, ще получат от НЗОК по-ниски стойности на клиничните пътеки. Преди месеци, по време на среща между предишното ръководство на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Националното сдружение на общините в България, от МЗ предложиха да се направи изключение за общинските болници. 

Той информира, че очаква да приключи проверката на Главна инспекция в лечебните заведения по труда за заплащането на медицинския персонал и договорените заплати по колективен трудов договор. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини