Руските удари и битката за Херсон коментират западни издания

Украинците се сблъскват с недостиг на електроенергия, вода и топлина, като бомбардировките на Русия по граждански обекти и инфраструктура изправят милиони хора пред перспективата за тежка зима без достъп до основни услуги, пише в. "Ню Йорк таймс".

Руският обстрел предвещава нова фаза на войната, посочва изданието. Въпреки че силите на Кремъл не могат да постигнат успехи на бойното поле, те все по-упорито се опитват да причиняват страдания от разстояние. Цивилните и инфраструктурата са мишени още от началото на инвазията, но Русия рязко е увеличила ударите дълбоко в територията на Украйна, като се е съсредоточила върху жизненоважни мрежи от комуналната инфраструктура, чийто срив би довел до нов вид хуманитарна катастрофа там, коментира "Ню Йорк таймс".

Великобритания и САЩ са имали спешни разговори във връзка с използването от Русия на ирански безпилотни самолети камикадзе, пише британското издание "Телеграф". Британският министър на отбраната Бен Уолъс е пристигнал във Вашингтон за спешна среща с американския си колега снощи, за да обсъди използването от Русия на дронове за нападения срещу Киев, посочва вестникът. "Телеграф" отбелязва, че разговорът между двамата министри е бил описан от един източник като "среща за планиране" и част от подготовката за отговор на руската агресия.

Междувременно Русия предупреди, че "в много близко бъдеще" предстои да се разрази битката за Херсон, пише в. "Гардиън". Британското издание цитира думите на заместник-ръководителя на назначената от Москва военно-гражданска администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов, който е заявил, че "на цивилното население се препоръчва по възможност да напусне района на предстоящите ожесточени военни действия, за да не се излага на ненужен риск". Новият командващ на армията на Москва в Украйна Сергей Суровикин обяви вчера, че цивилни граждани се "преселват" от окупирания от Русия град Херсон и определи военната ситуация като напрегната, отбелязва "Гардиън".

САЩ и европейските им партньори продължават да предоставят военна помощ и оръжия на Киев с надеждата, че Украйна ще може да се възползва от сегашното си предимство, за да си върне териториите, завзети от Русия през последните осем месеца, или най-малкото да си спечели по-силна позиция, когато враждуващите страни в крайна сметка решат да осъществят смислени преговори, пише в своя коментарна статия журналистът Ишан Тарур от в. "Вашингтон пост". Междувременно Кремъл е отговорил на неотдавнашните си неуспехи с ескалация на насилието, безразборни удари по цивилни райони в Украйна, като същевременно е взел на прицел и енергийната инфраструктура на страната. Последната тактика е част от по-широката стратегия на Русия да използва предстоящата зима в своя полза, като остави украинците на студено и тъмно, а в същото време повиши разходите за енергия – и разпали недоволството на гражданите - в цяла Европа, посочва коментаторът.

Путин изглежда вярва, че може да накара враговете си да се откажат, преди да претърпи голямо поражение, докато САЩ се държат така, сякаш могат да възпрат Путин от ескалация достатъчно дълго, за да може Украйна да надделее, пише Хал Брандс за в. "Блумберг". Резултатът от всичко това е насилствено, нестабилно равновесие, което не може да се задържи вечно, тъй като ангажираните участници преследват непримирими цели, заключва Брандс.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини