Путин обяви военно положение в окупираните територии на Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че въвежда военно положение в четирите окупирани от страната му украински области, за които Русия миналия месец заяви, че вече са нейна територия, предаде Ройтерс.

ТАСС съобщи, че указът, подписан от Путин, влиза в сила от утре, 20 октомври.

По руската телевизия беше излъчено изказване на президента на заседание на националния Съвет за сигурност. Путин нареди на правителството да създаде специален координационен съвет под ръководството на премиера Михаил Мишустин, който да работи с руските региони за укрепване на военната мощ на страната.

Руският президент посочи, че указът му ще бъде изпратен незабавно на Съвета на федерацията за одобрение, а Държавната дума ще бъде информирана за решението му.

Пакетът от мерки, предприети близо осем месеца след началото на войната в Украйна, бележи най-новата ескалация от страна на Путин, за да противодейства на поредица от поражения, нанесени на руските сили от украинската армия от началото на миналия месец, отбелязва Ройтерс.

Публикуваният указ на Кремъл разпорежда "икономическа мобилизация" в осем региона, граничещи с Украйна, включително Крим - полуостров, който Русия анексира през 2014 г. Документът въвежда ограничаване на движението към и от тези региони.

Путин заяви, че предоставя допълнителни правомощия на ръководителите на всички над 80 региона на Русия, за да защитят критично важни съоръжения, да поддържат обществения ред и да увеличат производството в подкрепа на "специалната военна операция" в Украйна.

Мерките бяха предприети в същия ден, в който назначените от Русия администратори в Херсон, един от четирите окупирани региона, съобщиха, че цивилното население в някои райони ще бъде евакуирано възможно най-скоро в очакване на предстоящо украинско нападение.

Путин заяви, че разпоредените от него стъпки ще увеличат стабилността на руската икономика и промишленост и ще стимулират производството в подкрепа на военните усилия.

"Работим по решаването на много сложни, мащабни задачи, за да осигурим надеждно бъдеще за Русия, бъдещето на нашия народ", каза той.

Днешното заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация продължи с обсъждане на новите предизвикателства и заплахи пред страната в условията на изостряне на глобалната миграционна криза, съобщи ТАСС.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини