ЕК ще представлява България в спор с AstraZeneca

Правителството упълномощи Европейската комисия да представлява България при оспорване на издадената от AstraZeneca АВ фактура за допълнителни разходи по Предварително споразумение за закупуване (АРА), за производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в Европейския съюз (SANTE/2020/C3/037).

Комисията ще защитава интересите на държавата и при извънсъдебно и съдебно уреждане на възникналия във връзка с тези допълнителни разходи спор.

С решението се възлага на министъра на здравеопазването да подпише писмо за упълномощаване на Европейската комисия от името на правителството на Република България с посочените права, както и да подписва други необходими документи и да прави волеизявления във връзка с уреждането на възникналия спор.

В петък, 9 декември, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще участва в редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, в Брюксел.

В рамките на заседанието министрите на здравеопазването на държавите членки ще проведат дебат именно по темата за ваксините за COVID-19 и по-специално относно мерките, които Европейската комисия следва да предприеме от името на държавите членки във връзка със съществуващите споразумения за закупуване на ваксини (АРА).

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини