Разбиха престъпна група за каналджийство

Седем души, сред които и ръководителят на престъпна група за каналджийство, са задържани при акция на полицията и прокуратурата. Петима имат съдебно минало и са осъждани по няколко пъти, каза заместник градският прокурор Христо Кръстев. Вчера имаше редица обиски и разпити, каза още той

Разследването е започнало преди няколко месеца, посочиха от прокуратурата.

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов обясни, че оперативната работа по групата е започнала в началото на годината. По думите му лидерът на групата е получавал по 2500 евро за всеки преведен през границата. За него оставали 1500 евро, след като се разплати с останалите членове на групата. Става дума за 16 случая на превозване на мигранти, каза Николов. Така са обвинени 15 души, подпомагали групата.

В жилищата на роднини на лидера са намерени 73 000 лева. През цялото време работихме в партньорство с Европол, посочиха от ГДБОП.

Мигрантите са влизали у нас през границата с Турция в района на Бургаска област. После престоявали в Пловдив или Пазарджик, като им била осигурена и прехрана. След няколко дни чужденците били закарвани в София, където също имали престой. След това ги трансферирали и до границата със Сърбия.

По този път от Турция до Сърбия с трафика на мигрантите са се занимавали различни участници. Всеки един от тях е знаел на кое място може да се влезе в България и на кое място може да се напусне страната ни в посока Сърбия, каза Кръстев. По думите му седмината задържани са българи, а превозваните са от Мароко, Сирия и Афганистан.

Няма данни гранични полицаи да са замесени в този канал, а повечето от опитите да бъдат превозени мигранти били предотвратени, обясниха още разследващите

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини