Сър Тимъти: Интернет е носител на права на хората по целия свят

Сър Тимъти (Тим) Джон Бърнърс-Лий обяви официално започването на дейността на World Wide Web Foundation.

Последното отроче на създателя на световната Мрежа сър Тимъти (Тим) Джон Бърнърс-Лий е World Wide Web Foundation. Фондацията вече е официално открита за бизнес и е обвързана с два нови проекта, като ще залага на използването на Интернет като носител на права на хората по целия свят и генератор на положителна социо-икономическа промяна, съобщава IDG News Service, Маями.

"Ние не се фокусираме над технологията на самата Мрежа, а върху това какво тази технология би могла да направи, за да помогне на хората да подобрят личната си ситуация, да създадат нови възможности, нови бизнеси, да се погрижат за здравните си нужди, да усъвършенстват образованието и дори да доведат до по-добро управление", заяви Стив Брат, CEO на World Wide Web Foundation в интервю.

Учредяването на групата беше обявено още миналата година. Сега тя отваря врати с две програми, фокусирани върху употребата на уеб технологията за подобряване на земеделието в Африка и за обучаване на икономически слаби младежи в създаване на онлайн съдържание.

Първият проект, осъществен в сътрудничество с Университета на Амстердам в Холандия, е наречен "Web Alliance for Re-greening in Africa". По него се набират местни разработчици, които ще програмират уеб-базирана платформа за фермери в пустинни региони в Буркина Фасо, Мали и други места в Африка.

Идеята е да се помогне на тези земеделски стопани да общуват по-добре, да споделят информация, и да изучават и усъвършенстват селскостопански техники. "Това е страхотен проект, по който ние ще обучим местните разработчици и ще предложим местни решения за местни проблеми, които могат да са приложими и в други части на света, в различни пустинни региони", обясни Брат.

"Надяваме се проектът да се окаже блестящ пример за другите, както и да разпространим добри уеб практики и интеграция на полезни, жизненоважни уеб услуги по този начин", допълни ръководителят на фондацията.

Вторият проект, който се осъществява заедно с бразилския Център за цифрово включване, ще развива обучителни услуги за млади хора, за да ги научи как да създават уеб съдържание, което може да се достъпва през мобилни телефони и включва глас и картина. Първоначално инициативата ще обхване пет градски общински центъра в Латинска Америка, Европа и Близкия Изток.

Източник: computerworld

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини