Стефан Янев: Ще подкрепим проф. Габровски, но не и предложения кабинет

Ще подкрепим персонално проф. Габровски като кандидат за премиер. В същото време ПГ на "Български възход" няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета, тъй като липсва яснота кой ще носи политическата отговорност. Отиването на избори не бива да ни плаши, заяви от трибуната Стефан Янев.

Допълни, че в началото на 48-ото НС повечето от представителите на политическите сили са изразили надежда и отговорност, че са в парламента да решават проблеми, да предлагат решения. В основата на тези решения почти бяхме единодушни, че е диалогът.

Днес, когато трябва да гласуваме структура и състав на МС, виждаме резултатите от този диалог, доколко той е успял. Янев поздрави ГЕРБ-СДС за номинацията на проф. Габровски като знак за отвореност към гражданското общество. Време е и ние да направим още такива жестове и да бъдем отворени към гражданското общество, призова лидерът на "Български възход".

При кворум 228 ще са необходими точно 115 гласа "за", за да стане проф. Николай Габровски премиер. Според промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание обаче всяко гласуване се явява проверка на кворума и той се определя на база на гласувалите, а не на регистрираните в началото на деня. Заради това интригата ще се запази до самото гласуване.

Проф. Габровски събира общо 115 гласа с подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". При по-нисък кворум, какъвто е в момента, те ще са достатъчни за излъчването на редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ.

Заседанието, по време на което ще се гласува проектокабинетът на ГЕРБ, започна с 12 липсващи депутати. Регистрираха се 228 от 240 депутати, като имаше трима отсъстващи от "Продължаваме промяната" (ПП), петима от ДПС и по двама от "Демократична България" (ДБ) и "Български възход" (БВ).

Санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски се появи в Народното събрание за първи път от седмици насам. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини