Служебният министър на отбраната каза какво въоръжение иска Украйна

Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси, но и искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси. Няма нищо договорено конкретно. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който беше изслушан днес в ресорната парламентарна комисия. 

Изказването му е в отговор на въпрос, свързан с посещението му в Украйна през декември, м.г, и дали е поискана допълнителна военна помощ от украинска страна. 

Посещението в Украйна беше свързано с изпълнението на т. 3 от решението на Народното събрание от 3 ноември, с което се казва на Министерски съвет, в едномесечен срок, да организира провеждането на преговори с представители на различни страни за евентуални заместващи платформи. 

По думите на Стоянов точно това е била и целта – да се види искането на украинската страна, за да може при евентуална договореност със страна съюзник, да се прецени какво можем ние да предоставим и получим. 

Това въоръжение, което ще бъде предоставено на Украйна, стойността му ще бъде възстановена не от бюджета на Министерство на отбраната, а от централния бюджет, обясни военният министър. По думите му това е така, тъй като все още не са приети предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които касаят създаването на фонд за отбрана. 

По-късно през журналисти, на въпрос дали при посещението му в Украйна през декември, м.г., украинският министър на отбраната е поискал нещо конкретно, допълнително, което не е залегнало в сегашния договор за военна помощ, министър Стоянов заяви, че е била поискано нещо конкретно, което не е залегнало в договора и с което ние не разполагаме. Военният министър обясни, че става въпрос за боеприпаси, от които не разполагаме с достатъчно количества.

Попитан дали сме ремонтирали украински танкове, каквато заявка е била дадена от предишното правителство, той коментира, че това определено не се е случило. Не става въпрос за танкове, а за бронетанкова техника, уточни военният министър, като посочи, че нямаме такава заявка от украинска страна. Още тогава беше ясно, че трудно би се доставила тази техника от украинска територия до България и после да бъде върната, коментира министърът.  България не е получавала заявка от украинска страна и не сме ремонтирали такава техника, заяви Стоянов. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини