Приеха на първо четене допълнителното финансиране на областните МБАЛ

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, с които се дава нормативна възможност на министъра на здравеопазването да финансира дейности в областните многопрофилни болници. Законопроектът бе гласуван единодушно със 180 гласа "за". С промените се осигурява правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение. 

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС представи законопроекта по вносител. Настоящият законопроект касае областните многопрофилни болници, които по думите му имат особено място в националната система на здравеопазването, с водеща роля в обезпечаване здравето на голяма част от населението в 28-те области на страната. Той отбеляза, че те изпълняват съществени задачи при спешното здравеопазване и при извънредни ситуации и аварии. Проф. Ангелов посочи, че областните многопрофилни болници имат и редица незадължителни за останалите лечебни заведения задължения, сред които обезпечаването на дейности, свързани със съдебна медицина, патоанатамията, приема на здравнонеосигурени спешни пациенти. Това определено означава разходване на финансов ресурс, поддържане на кадрови потенциал, коментира проф. Ангелов.

В хода на дискусията Марио Рангелов от ДПС заяви, че ще подкрепят законопроекта. Той посочи, че ще направят предложение за промени, свързано с болницата в Плевен. Илиян Йончев от "БСП за България" също заяви подкрепа за предложения законопроект. Той подчерта, че Плевенската болница е една от най-големите в страната с 900 легла и е гръбнакът на здравеопазването за цяла Северна България и също заяви готовност за предложения за промени между първо и второ четене.

Подкрепа за законопроекта изразиха и от "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме Промяната" (ПП). Д-р Александър Симидчиев (ДБ) каза, че начинът, по който се решава проблемът, не е стратегически и устойчив. Васил Пандов от ПП коментира, че ще направят предложение за прецизиране на текста, като изрично бъде разписано, че тези средства да бъдат разходвани за осигуряване на възнагражденията на работещите в областните болници. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини