И Москва, и Украйна опровергаха Пригожин: Боевете в Соледар продължават

Изображение 1 от 3

    Боевете между украинските и руските войски в Соледар продължават, отбеляза днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и БТА. Няколко часа преди това руската частна паравоенна групировка "Вагнер" заяви, че е поела контрола над източноукраинския град.

    Въздушнодесантни части блокираха северната и южната част на Соледар. Руските въздушно-космически сили нанасят удари по крепостите на врага. В града се сражават щурмови отряди, посочи руското министерство в комюнике. Войските на Москва вече от седмици се опитват да превземат този малък град недалеч от Донецк, напомня агенцията.

    Украинските защитници продължават да държат град Соледар, Бахмутски район, Донецка област, заяви пред "Общественний" представителят на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий. Той опроверга разпространената от руски източници информация, че Соледар е под контрола на "Вагнер".

    Късно през нощта срещу сряда създаденият преди дни официален канал на Пригожин разпространи негова снимка в галерия на солна мина и два аудиофайла с неговия глас, в които собственикът на ЧВК „Вагнер“ обявява превземането и казва, че броя на пленените украинци ще стане ясен на следващия ден. Готвача на Путин прави и специално уточнение, че в превземането на Соледар са участвали изключително части на „Вагнер“ и никакви мобилизирани или други части на руската армия.

    Стратком на въоръжените сили на Украйна показа разликата между истинските солни мини на Соледар и това, което окупаторите се опитват да представят за тях. На първата снимка има мина в Соледар, на втората - пещери в района на Владимировка в Донецка област, а на третата - Пригожин, уж в Соледар.

    "Изглежда, че местоположението на Пригожин не е вярно и той не е в мините на Соледар. Елемент от пресщаба на Пригожин, който е насочен към вътрешна аудитория, за да оправдае по някакъв начин неистовите загуби сред затворниците. Соледар беше, е и винаги ще бъде украински ", отбелязват от украинския Стратком.

    Най-големите солни мини в света представляват особен интерес за двете воюващи страни заради голямата 200-300 км мрежа подземни тунели, по които може да се достигне тила на врага.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини