НАТО и ЕС създават съвместна група за защита на критична инфраструктура от Русия

НАТО и ЕС обявиха създаването на "съвместна работна група", чиято цел е да засили защитата на критичната инфраструктура пред заплахите от страна на Русия. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Днес поставяме началото на работна група на ЕС и НАТО за осигуряване на устойчивостта на нашата критична инфраструктура. ЕС и НАТО ще работят заедно, за да идентифицират заплахите за нашата критична инфраструктура", каза тя.

Според нея това е нов фокус на сътрудничеството, до който е довел саботажът на "Северен поток". ЕС и НАТО ще работят в рамките на тази група за защита на транспортната, енергийната, дигиталната и космическата инфраструктура на организациите, обясни тя.

Този ход идва след саботажната атака срещу подводните газопроводи "Северен поток" миналата година и в момент, когато двете организации се стремят да засилят сътрудничеството си след нахлуването на Русия в Украйна.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че работната група ще събере експерти от ЕС и НАТО, за да проучи уязвимостта на ключовата инфраструктура и да препоръча начини за по-добрата ѝ защита.

"Видяхме саботажа на "Северен поток", който показа, че трябва да сме готови и да се противопоставим на този нов вид заплаха", заяви Фон дер Лайен на среща с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО заяви, че двете страни "искат да работят заедно по това да направят критичната инфраструктура, технологии и вериги за доставки по-устойчиви".

"Това ще бъде важна стъпка към начина да направим обществата си по-силни и по-безопасни", заяви Столтенберг.

В края на септември бяха открити четири големи изтичания на газ по двата газопровода "Северен поток" край датския остров Борнхолм, като малко преди това сеизмичните институти регистрираха две подводни експлозии. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини