Руските власти в Донецка област заявиха, че контролират Соледар

Назначените от Русия власти в Донецка област заявиха, че Соледар е под техен контрол, и по този начин повториха свои предишни твърдения относно съдбата на града, който е известен като солнодобивен център и се превърна в арена на ожесточени боеве, предадоха Ройтерс и БТА.

"На територията на Донецката народна република руските войски освободиха Соледар", съобщиха те в социалната мрежа Телеграм.

В петък Москва съобщи, че силите ѝ са установили контрол над Соледар, но по-късно украинският президент Володимир Зеленски каза, че битката за този и други градове в Източна Украйна продължава.

Ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин заяви, че в Соледар остават някои огнища на съпротива на украинските войски и добави, че в момента се довършва прочистването им.

"Що се отнася до артьомовското (бахмутското) и соледарското направление, е известно, че частната военна компания "Вагнер" продължава да допрочиства самия град Соледар", каза Пушилин в ефира на телевизия "Россия-24".

Според британското разузнаване украинските военни държат позициите си в Соледар, Донецка област и дори напредват към Кременная в Луганска област.

Украинският Генерален щаб в днешната си сводка подчертава само, че врагът не се отказва от намеренията си да завземе напълно Донецка област и провежда настъпателни операции в направления Бахмут и Авдеевка.

През изминалото денонощие противникът е нанесъл 2 ракетни и 7 въздушни удара, съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна на страницата си във Фейсбук.

„През изминалото денонощие врагът нанесе 2 ракетни и 7 въздушни удара и извърши повече от 70 атаки от реактивни системи за залпов огън. По-специално, по гражданската инфраструктура има ранени и загинали сред цивилното население. Опасността от по-нататъшно руско нападение въздушни и ракетни удари по цели на цялата територия на Украйна“, се казва в съобщението.

На Купянско, Лиманско и Новопавловско направления врагът се опитва да подобри тактическата си позиция, на Запорожие и Херсон - продължава да се отбранява.

Междувременно във Волинско, Полески, Северско и Слобожанско направления ситуацията не се промени съществено и не бяха идентифицирани настъпателни групи на противника. Повече от 15 населени места бяха подложени на танков, минометен и артилерийски обстрел.

В Купянско и Лиманско направления врагът обстрелва райони на над 15 населени места, съобщават ВСУ.

В посока Бахмут на огневи поражения са били подложени Соледар, Бахмут и още 13 населени места.

На Авдеевско направление под вражески обстрел попаднаха Авдеевка, Водяне, Первомайское, Георгиевка, Мариинка и Новомихайловка на Донецка област.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини