КЕВР: Църквите и манастирите не могат автоматично да плащат за електроенергия като битови потребители

Църквите и манастирите не могат автоматично да плащат за електроенергия като битови потребители,  пише в  позиция  на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Позицията е по повод писмо получено в Комисията за енергийно и водно регулиране от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Председател на Светия Синод на БПЦ.

Председателят на Комисията Иван Иванов изпрати писмен отговор относно възможностите обектите на БПЦ да бъдат снабдявани с електрическа енергия по утвърдени от КЕВР цени за крайни битови клиенти. 

В писмото на КЕВР се разясняват възможностите за сключване на договор за доставка на електроенергия за отделни обекти, отговарящи на законовите изисквания и на съдебната практика. В Закона за енергетиката съществува  дефиниция на понятието „битов клиент“ . Това е клиент, който купува електрическа енергия за собствени битови нужди, посочват от КЕВР.

Следователно водещ критерий са конкретните нужди, които ще се задоволяват чрез доставената електрическа енергия, като е без значение предназначението на обекта, както и дали ползващият енергия субект е физическо или юридическо лице,  пише в позицията на Комисията. 

В писмото на КЕВР се уточнява, че в нормативната уредба не съществува яснота по въпроса какви точно нужди се включват в понятията „за собствени битови нужди“. Нормативно неизяснен е и въпросът как следва да бъде класифициран даден клиент при едновременно задоволяване на битови и небитови нужди. Тази преценка следва да се извърши първоначално от дружеството краен снабдител, тъй като то е страна по договора за доставка, която е услуга от обществен интерес, пишат от КЕВР.  

Ако БПЦ прецени, че някои от нейните обекти отговарят на критериите за „битов клиент“ и желае те да се снабдяват с електрическа енергия по утвърдени от КЕВР цени то следва да бъде поискано сключването на договор за доставка на електрическа енергия за избраните обекти със съответния доставчик. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини