Ето защо не е желателно да спите на дясната си страна

Почти всеки си има любима поза за сън; но който обикновено спи на дясната си страна, най-добре да отвикне. Някои хора спят по гръб, други по корем, а мнозинството – почти 60 на сто - се чувстват най-удобно в ембрионална поза.

Избягвайте да спите на дясната си страна

Здравният експерт д-р Джон Дуйяр е провел изследване, според което има множество причини да не спим на дясната си страна. В статията си, публикувана в списание The Journal of Clinical Gastroenterology, той изброява четирите пункта, които свидетелстват против спането надясно:

1. Лимфна система

Лимфната система е онази част от имунната система, която отговаря за транспортирането на важни хранителни вещества и извеждането на отпадни продукти. Ако лежим на лявата си страна, от която се намира далакът, ускоряваме преноса на отпадни продукти към него. Така ще подкрепим насън процеса за прочистване на организма.

2. Киселини

Мнозина от нас познават неприятното чувство, наречено рефлукс. Най-вече на заспиване киселините могат да ни подлудят. И тук решението е да спим на лявата си страна. Хранопроводът се намира отдясно на стомаха, но ако сме обърнати наляво, ще предотвратим връщането на химуса (полутечното съдържание от частично смляна храна, вода и солна киселина) обратно.

3. Храносмилане

Спането на лявата страна се отразява благоприятно на стомаха и панкреаса. Защото по този начин храносмилателните сокове се канализират и ензимите на задстомашната жлеза се отделят по-лесно. Ако обаче сме обърнати на дясната страна, стомахът притиска панкреаса.

4. Сърце

Като лежим на дясната си страна, подпомагаме помпената функция на сърцето. Причина за това е аортата, която е извита наляво от него. Следователно ако сме обърнати надясно, кръвта трябва да се помпа едва ли не по нанагорнище. 

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини