Малък астероид изгоря в небето над Франция

Малък астероид с диаметър един метър прелетя над Франция и изгоря в атмосферата, преди да стигне до Земята в понеделник сутринта, съобщава сайтът на вестник „Фигаро“, цитиран от ТАСС.

Според Европейската космическа агенция (ЕКА) става въпрос за метеор, наречен Sar2667, който според първоначалните изчисления е трябвало да навлезе в земната атмосфера на 13 февруари около 5:00 часа българско време. Както отбелязва „Фигаро“, жителите на Руан и Париж са могли ясно да видят астероида. Наблюдаван е и от жители на Великобритания, съобщиха местни медии.

Физикът от ЕКА Ричард Мойсъл написа в Туитър, че Sar2667 „стана първият астероид, заснет над Франция от началото на 2023 г., почти 10 години след падането на метеорита Челябинск“.

Челябинският метеорит навлезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 г., като предизвика силен взрив на височина 30-50 км и падане на множество фрагменти върху голяма площ в района. Експлозията е наблюдавана от стотици хиляди хора в Урал и Северен Казахстан. Най-големите фрагменти от метеорита са паднали в района на езерото Чебаркул, на 78 км западно от Челябинск. Взривната вълна изпочупи прозорците на хиляди къщи в Челябинск и съседните населени места.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини