Показаха 16-метровия папирус с Книгата на мъртвите, открит в Сакара

    Египетските власти публикуваха снимки на древен свитък, папирусът Книга на мъртвите с дължина 52 фута (16 метра), открит наскоро в Сакара (Saqqara, да не се бърка с пустинята Sahara). 10-те кадъра показват древни илюстрации на богове и сцени от отвъдното, както и текст върху документа, който е на повече от 2000 години.

    Археолозите откриха папируса с Книгата на мъртвите в ковчег в гробница близо до Стъпаловидната пирамида на Джосер и обявиха откритието на 14 януари за Деня на египетските археолози, но сега за първи път публикуват снимки на свитъка.

    За древните египтяни не е било необичайно да погребват Книгата на мъртвите с починалия, но по онова време не са я наричали така. По-скоро съвременните археолози измислиха термина "Книга на мъртвите", за да обозначат колекция от текстове, които древните египтяни смятаха, че ще помогнат на мъртвите в отвъдния живот.

    Ето 10-те новопубликувани снимки, които египетското министерство на туризма и антиките публикува на страницата си във Facebook.

    1. Папирусът на мъртвите
    Свитъкът с дължина 16 метра беше намерен в Сакара през май 2022 г. Той съдържа глави от Книгата на мъртвите. Наскоро беше реставриран и преведен на арабски и сега е изложен в Египетския музей в Кайро. Текстът е написан на йератика, писменост, получена от йероглифи.

    2. Папирусът е открит навит
    Папирусът е намерен навит в ковчег, принадлежащ на човек на име Ахмос (да не се бърка с фараона, живял в по-ранни времена). Името на мъжа се споменава в папируса около 260 пъти, казаха изследователите. Той е живял около 300 г. пр. н. е., близо до началото на династията на Птолемеите - династия на фараони, произлизащи от един от генералите на Александър Велики.

    3. Внимателно развиване
    Екип от изследователи извърши обширна консервационна работа, за да могат да развият папируса. Гробницата на Ахмос се намира на юг от стъпаловидна пирамида, построена за Джосер, фараон от третата династия, управлявал от около 2630 г. пр.н.е. до 2611 пр.н.е. Въпреки че тази пирамида е построена много преди времето на Яхмос, не беше необичайно да се намери гробницата на Яхмос там, тъй като хората в древен Египет понякога обичаха да бъдат погребани близо до пирамидите на отдавна починали фараони.

    4. Анализиране на свитъка
    Тук се вижда разгънатият папирус. Написано е с черно и червено мастило и качеството на написаното показва, че е написано от професионалист, казват изследователите. Въпреки размера на свитъка, има по-дълги текстове от Книгата на мъртвите, известни от Египет. Например папирус на Книгата на мъртвите, който сега се намира в Британския музей, първоначално е бил дълъг 37 м.

    5. Изложената Книга на мъртвите
    Тази снимка показва разгънатия папирус, изложен в Египетския музей в Кайро.

    6. Антични илюстрации
    Този текст на Книгата на мъртвите съдържа и илюстрации. Това изображение изглежда показва Озирис, древноегипетския бог на подземния свят. В египетската митология животът на Озирис е ритуално възстановен след смъртта му - нещо, което древните египтяни са се надявали да им се случи в задгробния живот.

    7. Божеството Озирис
    Това изображение показва повече подробности за Озирис. Той е показан седнал на трон, докато носи корона "Атеф", вид корона, която често украсява главата на Озирис. Изглежда има приношения пред него, както и създание, което може да е Амит, божество, което поглъща всеки, който не е достоен да бъде ритуално възстановен в отвъдния живот.

    8. Съпруг и съпруга
    Илюстрация от Книгата на мъртвите изглежда изобразява приношения и сцена на двойка, почитаща египетски божества. Тази двойка може да са Ахмос и съпругата му, чието име не е известно. Не се знае много за Ахмос, но той е бил достатъчно богат, за да му бъде направено сложно копие на Книгата на мъртвите.

    9. Водене на кравата
    Това изображение показва илюстрация от Книгата на мъртвите. Най-вляво една крава изглежда е водена някъде - може би за да бъде дадена като приношение. Редица изображения изобразяват лодки, които могат да се използват за навигация в подземния свят.

    10. Претегляне с перце
    Този близък план показва същество, вероятно Амит, седнало пред Озирис. В древноегипетската митология сърцето на починалия е претеглено срещу перото на Маат, бог, свързан с истината, справедливостта и реда. Ако лошите дела на човека в живота са били големи, сърцето му ще бъде по-тежко от перото и Амит ще погълне починалия.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини