Към момента няма решение за изтегляне на украинските войски от Бахмут

Руските нашественици понасят огромни загуби, но не могат да обкръжат Бахмут. Украинските военни все още няма да напускат града-крепост.

Към момента няма решение за изтегляне на украинските войски от Бахмут. Говорителят на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий каза в коментар за CNN, че такова решение все пак може да бъде взето, но зависи от ситуацията.

„Ако видим, че има заплаха за нашия личен състав, ние ще го направим (изтеглим войските – бел.ред.), но ще го направим организирано, без паника“, каза говорителят.

Череватий добави, че решението за напускане се взема на заседание на щаба, но след съответно изявление от командването.

"Само командването вижда доколко има такава необходимост в тази ситуация. И тогава на заседание на щаба се взема съответното решение", добави той.

Руснаците използват най-опитните наемници от ЧВК "Вагнер", за да щурмуват Бахмут, техните лидери са воювали в Сирия, Либия и други горещи точки, каза Череватий. По думите му вчера, 28 февруари, в района на Бахмут са регистрирани 85 обстрела от всички видове артилерия и 25 военни сблъсъци, и руснаците понасят огромни загуби.

Украинската армия може да се оттегли от Бахмут, заяви в сряда съветникът по икономическите въпроси на украинския президент Александър Роднянски, цитиран от Асошиейтед Прес.

"Нашите военни очевидно ще претеглят всички опции. Досега те държаха града, но ако се наложи, стратегически ще се оттеглят", каза Роднянски пред CNN. "Няма да пожертваме всички наши хора просто за нищо."

Роднянски отбеляза, че Русия използва най-добрите части на наемническата групировка "Вагнер", за да обкръжи Бахмут. 

На украинските въоръжени сили в Бахмут са изпратени подкрепления, а решението да задържат града е стратегическо. Това съобщи украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр в телевизионен маратон.

Маляр каза, че ситуацията в самия Бахмут е сложна и напрегната. Руските военни са съсредоточили там основните си усилия, за да се опитат да окупират изцяло Донецка област.

Според нея решението за задържане на Бахмут е чисто военно, а не политическо.

Битката за Бахмут, в източната област Донецк на Украйна, се превърна в символ на украинската съпротива, тъй като защитниците устояват срещу безмилостния обстрел и вълните от руски войски, които дават тежки жертви в продължилата месеци кампания за превземането му.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини