Русия не спира да говори за ядрените си планове

Москва не за първи път обяви, че не планира да използва ядрени оръжия в Украйна. И за пореден път обясни кога и как е готова да ги използва, както пред света, така и в собствения си информационен балон.

Русия не възнамерява да използва ядрено оръжие във връзка със ситуацията в Украйна, заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски в интервю за базикания в Южна Африка портал Maveric News, което беше излъчено в сряда.

"На първо място бих искал да кажа, че имаме ядрена доктрина. И тя гласи, че ние няма да сме първите, които ще използват ядрени оръжия, те могат да бъдат използвани само ако има заплаха за съществуването на Русия", заяви Полянски.

"Подчертавам, че не планираме да използваме ядрени оръжия в сегашната ситуация около Украйна", продължи дипломатът, отбелязвайки, че "от военна гледна точка това няма смисъл". "Но отново зависи от степента на участие на НАТО и от мащаба на заплахата, пред която ще се изправи Русия", каза Полянски.

Според руската ядрена доктрина (Основи на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране от 2020 г.), използването на ядрено оръжие от Русия е възможно, ако врагът използва този или други видове оръжия за масово унищожение срещу Руската федерация и нейните съюзници.

Ако се получи достоверна информация за изстрелването на балистични ракети за нападение срещу Русия и нейните съюзници, въздействието на противника върху обекти, необходими за ответни действия на ядрените сили, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия,когато самото съществуване на държавата е застрашено.

Русия изглежда тиражира версията, че е застрашена

Русия разработва нов тип военни операции с ядрени оръжия за защита срещу евентуална агресия на САЩ. Това съобщи на 2 март списанието на Министерството на отбраната на Руската федерация "Военна мисъл". Според публикацията, САЩ постепенно губят лидерската си позиция в света, което повишава агресивността на военно-политическия им курс спрямо Русия,  а именно тя била виновна за загубата.

Според списанието Съединените щати планират да победят Русия под формата на стратегическа (глобална) многосферна операция, която предвижда поражението на поне 65-70% от руските стратегически ядрени сили с помощта на конвенционален мигновен удар. Като част от тази операция се планира да се неутрализират останалите и изстреляни руски носители на ядрено оръжие с помощта на глобалната система за противоракетна отбрана (ПРО) и след това да се нанесе минимално достатъчен ядрен удар на Русия, за да бъде унищожена.

Така Русия анонсира плана си "да предотврати унищожението си с използването на съвременни стратегически настъпателни и отбранителни, ядрени и неядрени оръжия, като се вземат предвид най-новите военни технологии“.

Според списанието целта на руската операция на стратегическите сили за възпиране е да се отрази  глобален удар на САЩ и НАТО, за да се предотвратят големи загуби на руските стратегически настъпателни сили. В допълнение, американската глобална система за противоракетна отбрана трябва да бъде потисната, за да се предотврати унищожаването на руските стратегически ракети във въздуха. Последният етап от операцията включва нанасяне на щети на агресора с помощта на остатъчния ядрен потенциал.

Така Русия ще докаже, че е в състояние да осигури  възпиране поне на един от етапите на въздушно-космическия период на операцията на НАТО, твърди публикацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини