Чехия също иска да закупи стари танкове "Леопард 2" от Швейцария

Подобно на Германия, Чехия също е поискала от Швейцария стари танкове "Леопард 2", които в момента са изведени от експлоатация в алпийската страна, каза вчера швейцарската министърка на отбраната Виола Амхерд, цитирана от Франс прес.

„Имахме искане от Германия и оттогава имаме искане и от Чехия“, каза Амхерд пред обществената телевизия SRF.

„Не сме обсъждали закупуването на танкове от Швейцария, но ако Швейцария искаше да ни даде своите танкове "Леопард 2" като награда за нашата помощ за Украйна, ние със сигурност нямаше да сме против това“, уточни говорителят на чешката министърка на отбраната Яна Чернохова, Давид Яреш, запитан от АФП.

След като нуждите на отбраната на Швейцария бъдат задоволени, „ще има известен брой танкове, от които няма да имаме нужда и които можем да предоставим, ако парламентът ги обяви за неизползваеми“, обясни Амхерд в интервюто си.

Тя не даде никакви подробности за искането на Прага и по-специално за броя на танковете, поискани от Чехия.

В края на февруари Германия поиска от министърката да „одобри“ придобиването от германската отбранителна компания "Райнметал" на бойни танкове "Леопард 2" на швейцарската армия, които в момента са изведени от експлоатация и се съхраняват на склад.

Тъй като Швейцария забранява заради своя неутралитет трансфера на военно оборудване към страни във война, Берлин я увери, че танковете няма да бъдат реекспортирани в Украйна, съобщи министерството.

Същото правило следва да се прилага за искането на Чехия. Прага е много важен доставчик на оръжие за Украйна и по-специално на бронирана техника от съветски произход от същия тип, която е на въоръжение в украинската армия.

Поддръжката на швейцарските танкове "в Германия или с партньори от НАТО и Европейския съюз ще бъде гарантирана", за да се запълнят дефицитите, създадени от предаването на танковете "Леопард 2", отстъпени от тези страни на Украйна, и да се подобри доставката на резервни части, уточни швейцарското министерство на отбраната към момента на обявяване на германското искане.

Швейцарската армия от години съхранява на склад 96 танка "Леопард 2". Те редовно се тестват, но не са модернизирани.

Швейцарската армия разполага също със 134 танка "Леопард 2" на въоръжение. Тя преценява, че може да се справи без "ограничен" брой изведени от експлоатация танкове "Леопард 2".

Дебатът за неутралитета разбуни духовете в Швейцария след руската инвазия в Украйна. Макар алпийската държава, която не е член на ЕС, да е приела всички санкции, въведени срещу Русия от Брюксел, тя от друга страна не е показала гъвкавост по отношение на военния си неутралитет.

Въпреки че е притиснато от Киев и неговите съюзници да разреши реекспорта на швейцарски оръжия и боеприпаси за Украйна, правителството досега е отхвърляло исканията, отправени от Германия, Испания и Дания.

В швейцарския парламент се обсъждат различни инициативи за облекчаване на тези правила, но до няколко месеца не се очаква да има конкретно решение, посочва АФП.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини