Пригожин обяви, че е превзел половин Бахмут

Руските сили са поели изцяло контрола над източната част на град Артьомовск (в Украйна - Бахмут), съобщи днес основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, цитиран от ТАСС и БТА.

Подразделения от ЧВК "Вагнер" са превзели цялата източна част от Бахмут. "Вагнер" контролира изцяло територията източно от река Бахмутка, каза Пригожин, цитиран в Телеграм от своята пресслужба.

Съобщението се различава от твърденията му преди седмица, че Вагхнер е превзел Бахмут. Оттогава не само че не се потвърди падането на Бахмут, а Украйна обяви, че изпраща подкрепления и генералите заявиха пред Зеленски, че украинските бойци не трябва да отстъпят. Самият Пригожин през последните дни се оплака, че частната му армия не получава боеприпаси и не е допуснат до руския военен щаб на "специалната операция".

Бахмут е разположен в контролираната от Киев част от украинската Донецка област. Градът е транспортен възел от голямо значение за снабдяването на украинските войски в Донбас. От лятото на 2022 г. за града се водят ожесточени боеве. На 16 февруари ръководителят на анексираната от Москва сепаратистка Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че руските сили са превзели всички основни възвишения в района на Бахмут.

Русия от месеци съобщава, че е превзела Бахмут, но в обезлюдения град продължават да се водят позиционни боеве буквално за всяка къща.

Украинските защитници са засилили контранастъплението на една от отбранителните линии на украинския град Бахмут, който е основна цел на руската армия в Източна Украйна. Кремъл вече е "погребал" поне 30 000 руски войници там.

Според карта на Американския институт за изследване на войната (ISW), украинските въоръжени сили се бият западно от Бахмут, докато руснаците вероятно са превзели източната част на града (източно от река Бахмутка) след контролирано изтегляне на Украински бойци от този отбранителен район.

Отбелязва се, че по време на боевете за Бахмут на 7 март руската армия е продължила да провежда наземни атаки в града и околностите му. Според геолокационни кадри между 6 и 7 март руските позиции край река Бахмутка са се преместили на 200 метра по-близо до източната част на града, въпреки че преди това не са били наблюдавани там.

Също така, кадри от 6 март улавят настъплението на руснаците в югозападен Бахмут.

По-рано Зеленски обясни значението на Бахмут в Донецка област и защо украинските военни продължават да защитават града-крепост. Ако окупаторите успеят да превземат Бахмут, Русия ще отвори пътя към други населени места.

Както съобщава ISW на 8 март, руската армия всъщност няма шанс да създаде оперативен ефект на бойното поле и да навлезе дълбоко в Украйна, ако украинският Бахмут бъде окупиран.

Бахмут се държи и остава под контрола на украинската армия. Няма заповед частите да го напуснат. Окупаторите се опитват да щурмуват северните околности от Хромово, за да блокират магистралата.

Въпреки това, според украинските бойци там, в руските части е започнал снаряден глад. Това означава, че ще щурмува пехота, която не е прикрита от артилерия.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини