Пентагонът публикува кадри от момента, в който руски изтребител доближава фатално MQ-9 Reaper над Черно море

Пентагонът публикува кадри, които показват как руски самолет прехваща дрона MQ-9 Reaper на ВВС на САЩ в международното въздушно пространство над Черно море.

На публикуваните кадри руски изтребител Су-27 се доближава плътно до американския дрон при очевиден опит, според американските официални представители, да повреди дрона, докато е прелитал над Черно море.

За момент след друга близка руска маневра видеовръзката пропада, което според Пентагона е било следствие от сблъсъка между изтребителя и безпилотния летателен апарат. Записът завършва с кадри с повреденото според Вашингтон от сблъсъка витло на дрона, което направило летателния апарат неуправляем.

Около 40-секундното видео е с редактирано от американските въоръжени сили времетраене, но показва хода на събитията, заяви министерството на отбраната на САЩ.

Смята се, че мястото на удара е в международни води край западния бряг на окупирания Крим, където Русия е установила военноморски бази и летище.

Американски служители казват, че отломките може да са в дълбока вода, което би направило изваждането им невъзможно, а дронът няма реална разузнавателна стойност. От момента на прихващането от руски изтребители до падането на дрона в Черно море е изминал около половин час. Той е бил управляван дистанционно. Данните са били изтрити, стана ясно от предишни завления на висши американски служители. Въпреки това, инцидентът ще бъде разследван. 

Ръководителят на руското външно разузнаване казва, че Москва има технологичния капацитет да извади от морското дъно остатъците от дрона MQ-9 Reaper.

Руската позиция е, че дронът е навлезъл в зона, забранена за полети заради "специалната военна операция", а изтребителите, които са били вдигнати след като е бил засякан, не са предприели никакви действия, за да го свалят. Русия отправи предупреждение, че ще отговори реципрочно на американските разузнавателни действия, наричайки ги провокация.

Шефът на Пентагона генерал Лойд Остин проведе телефонен разговор с руския военен министър Сергей Шойгу. Действията на руските пилоти са непрофесионални и безразсъдни, според висши американски военни. Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ каза, че свалянето на дрона от руски изтребител е част ставащия все по-агресивен маниер на военно поведение на Русия.

Случаят с дрона е първият пряк американско-руски инцидент от началото на войната в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини