Астероид, три пъти по-голям от Челябинския, доближава Земята на 25 март

Астероид, три пъти по-голям от този, който взриви прозорци в Челябинск, Русия през 2013 г., ще премине край Земята на половината от разстоянието на Луната в събота (25 март).

За щастие, астероидът, известен като 2023 DZ2, ще прелети покрай нашата планета с 28 044 км/ч, според EarthSky. С 15-сантиметров или по-голям телескоп има възможност да бъде наблюдавана космическата скала в петък вечер (24 март) от Северното полукълбо. Проектът за виртуален телескоп ще предава на живо от 23:30 UTC.

Наблюдаван през телескоп от Северното полукълбо, астероидът ще изглежда като бавно движеща се звезда над югоизточния хоризонт, източно от съзвездията Орион, Голямо и Малкоо куче, според EarthSky. Най-близкият му подход ще бъде в 19:52 UTC на 25 март.

Астероидът е открит за първи път от астрономите в обсерваторията Ла Палма на Канарските острови през февруари 2023 г., според EarthSky, и се оценява на диаметър между 44 и 99 метра. Тъй като пресича орбитата на Земята, астероидът е от клас Аполо. Въпреки че точният произход на 2023 DZ2 е неизвестен, повечето близки до Земята астероиди от астероидния пояс между Марс и Юпитер, които са били изхвърлени от типичните си орбити от взаимодействия с Юпитер, според Енциклопедия на физическите науки и технологии.

Ако 2023 DZ2 се разбие в Земята, това потенциално би причинило големи щети. Челябинският метеор, който избухна над Русия през 2013 г., вероятно е бил дълъг около 18 м и е повредил 7000 сгради, ранявайки повече от 1400 души (най-вече поради летящи стъкла). Смята се, че новият посетител е поне три пъти по-голям.

За щастие астероидът ще остане на около 173 000 километра от Земята, според Проекта за виртуален телескоп. Като се има предвид това, което се знае за орбитата на 2023 DZ2 в момента, има шанс 1 към 430 той да повлияе на Земята на 27 март 2026 г. Въпреки това, според EarthSky, този малък шанс вероятно ще изчезне, когато астрономите изучат траекторията на астероида. Космическата скала прави обиколка около Слънцето на всеки 3,17 години.

Въпреки че 2023 DZ2 в момента не представлява заплаха за Земята, програмата Sentry на Центъра за изследвания вна близкоземни обекти на НАСА в момента наблюдава 24 известни обекта с малки шансове да ударят Земята през следващия век.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини