Комисията за защита от дискриминация се самосезира за скандалния клип с момче, вързано на каишка

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по публикации в медиите, свързани с излъчен видеоклип, заснет на публично място – в пловдивски търговски център, съобщиха от пресцентъра на комисията. На клипа се вижда как вързано за каишка момче изпълнява команди като куче. Момчето е със специални образователни потребности (СОП) и като лице в неравностойно положение е принуждавано да извършва такива действия, като по този начин е унижавано публично.

В клипа участват трима души, придобили известност в интернет пространството – Тодор Огнянов, Петко Караилиев и Емили Йорданова.

Ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от тримата участници в клипа. 

Заради видеоклипа Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за извършени хулигански действия спрямо момче със СОП, а столични полицаи задържаха едно от лицата, заснето във видеото. От Държавната агенция за закрила на детето казаха за БТА, че също проследяват случая.

Съветът за електронни медии излезе с позиция по случая, в която отбелязва, че осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности.

Арестът на Емили Тротинетката, Тошо Куката, Чеченеца и на четвъртия участник в клипа с вързаното като куче момче, се удължава на 72 часа. Четиримата ще бъдат привлечени като обвиняеми за хулиганство, което дава възможност на прокуратурата да удължи престоя им зад решетките, съобщи "24 часа".

Предполага се, че четвъртият участник е "Мелиса" - интимен партньор на Емили Тротинетката. 

Публикувалият видеото във Фейсбук Милен Стаматов твърди, че вързаното на каишка момче е било принудено да имитира куче пред камера от Куката, негов колега на име Стоян и Чеченеца. На свой ред Емили казва, че е била принудена от Тошо Куката да участва във видеото с цел да предизвикат "фурор и скандалност" в социалните мрежи.

"Родителите на момчето са съсипани и не са на себе си. Искат малко време, за да се посъвземат и не желаят никакви изявления на този етап", каза днес пред "24 часа" адвокатът на семейството Димитър Киров.

По думите му отсрещната страна води кампания за оневиняване, че едва ли не момчето самò е поискало да бъде вързано като куче. "Това е класически опит да се прехвърли вината от извършителя на жертвата", обясни адвокатът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини