Американски и британски издания коментират посещенията на Путин и Зеленски на фронта в един ден

Посещенията на руския президент Владимир Путин и украинския лидер Володимир Зеленски при техните военнослужещи в Украйна в рамките на един ден е водеща тема в редица американски и британски издания.

Американският в. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че Путин и Зеленски са направили конкуриращи се посещения при войските им в Украйна.

Тази седмица руският президент Путин и украинският държавен глава Зеленски посетиха войските си в Украйна в рамките на един ден, като двамата лидери се опитват да укрепят бойния дух преди очакваната офанзива на Киев, който иска да си възвърне заграбените от Москва територии, пише вестникът.

 Кремъл съобщи, че Путин е направил необичайно посещение при своите войски, като е пътувал до частично окупираните от руските сили Херсонска и Луганска област в Украйна и беше информиран от висши офицери за ситуацията на фронтовата линия, пише американското издание. 

След това Зеленски посети войските си в Авдеевка в Източна Украйна, град на фронтовата линия на руските сили от по-ранната фаза на конфликта, започнала през 2014 година.

Посещенията подчертават големите рискове в навечерието на очакваната украинска офанзива, която според експертите би могла да определи изхода от войната, продължаваща вече втора година. Двете посещения представят също противоположните образи и лидерски стилове на двамата ръководители, коментира американското издание.

"Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на цитираните от ТАСС думи на Путин по време на една от неговите срещи: "Не искам да ви отвличам от преките ви задължения, свързани с командването и контрола, затова работим тук делово, за кратко, но конкретно".

"За мен е важно да чуя вашето мнение за развитието на ситуацията, да ви изслушам, да обменим информация", допълва Путин.

Вестникът отбелязва, че същевременно Зеленски прави сравнително чести посещения на военните части на фронтовата линия по време на войната, култивирайки образа на ангажиран военен лидер, който е далеч по-близо до своите войски на бойното поле. Той се появи в Авдеевка, облечен в пуловер и работни панталони, докато връчваше награди на военнослужещи, пише "Уолстрийт джърнъл", като цитира и казаното от началника на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак, придружавал там Зеленски:

"Нашата армия вече разби плановете на врага да пробие отбраната и да задълбочи (навлизането си) на изток", заяви Ермак. "Следващата задача е да обърнем ситуацията и да ги изхвърлим от Украйна", допълни той.

В. "Вашингтон пост" също се спира на посещението на Путин в двете окупирани територии в Украйна и ги определя като израз на стремежа за незаконно анексиране.

Руският президент направи тайно посещение в щаба на своите войски в частично окупираната Херсонска област в Южна Украйна, където през ноември руските военни бяха принудени да се изтеглят от регионалната столица, въпреки дръзкото и незаконно твърдение на Путин, че територията и нейното население са анексирани от Русия "завинаги", пише вестникът.

В израз на сериозната загриженост на Кремъл за сигурността, това посещение, което включваше и спирка в окупираната източна украинска Луганска област, не беше оповестено до последния момент, преди Путин да отпътува от Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти едва вчера следобед, че пътуването се е състояло ден по-рано.

Пътуването беше второто публично оповестено посещение на Путин в район близо до фронтовата линия от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. То е и първото му посещение в Луганска област, за което някога е съобщавано, откакто Русия започна да разпалва там през 2014 г. кървава сепаратистка война, коментира "Вашингтон пост".

Миналия месец Путин посети окупирания град Мариупол, като пътува под прикритието на тъмнината, за да разгледа града, който Русия почти разруши при обсадата миналата пролет, припомня изданието.

Според "Вашингтон пост" пътуването, насрочено да съвпадне с православния Великден, който беше в неделя, сигнализира, че въпреки многократните военни неуспехи, Путин не се е отказал от плана си да завземе четири източни и югоизточни украински региона: Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област.

В най-новия си брой американското сп. "Нюзуик" коментира трите основни грешки, които руските военни са допуснали при пълномащабното си нахлуване в Украйна. Списанието цитира мнението на генерала от запаса на армията на САЩ Дейвид Петреъс, изразено вчера в интервю за грузинската служба на радио "Свобода".

"Нюзуик" припомня, че пенсионираният американски генерал преди това е бил директор на ЦРУ и командващ коалиционните сили в Ирак.

Изглежда Кремъл е очаквал лесна победа над източната си съседка, след като нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Сега, след месеци на безизходни сражения, бяха разкрити няколко големи пропуски във военния капацитет на Москва, смята Петреъс, обсъждайки войната в Украйна.

"Те напълно подцениха украинските сили и изцяло надцениха руските сили", казва Петреъс и добавя: "И не успяха да наложат своята линия за водене на военна кампания, както и да подготвят въоръжените си сили за воденето на тази кампания".

"Освен това те не разполагаха със съвременни телекомуникационни системи", казва още Петреъс. "Затова генералите им продължаваха да умират", подчертава той.

"Повтарям отново, те не обучиха войските си, винаги сме знаели, че им липсват професионални подофицери, които са гръбнакът на нашите сили на Запад. Имаше много грешки, които направиха, някои от тях бяха очаквани, други - неочаквани", отбелязва американският генерал от запаса.

Сп. "Нюзуик" обръща също внимание и на думите на Петреъс, че телекомуникационните системи на Русия са "едноканални" и "не са криптирани", което улеснява проследяването им от Украйна и нейните съюзници.

В специална рубрика за изтичането на класифицирана информация в онлайн платформата "Дискорд", американският в. "Вашингтон пост" задава въпроса дали не се води интелектуална битка и дали САЩ не са във война с Русия, използвайки Украйна като бойно поле.

Вестникът цитира думите на Путин, че с постоянно увеличаващите се доставки на модерни оръжия Западът сега използва Украйна като "полигон" за плановете си да унищожи Русия.

Целта му е "да предизвика война в Европа и да елиминира конкурентите, като използва марионетна сила", каза Путин в президентско обръщение. "Те планират да ни довършат веднъж завинаги", добави руският президент.

Но представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън категорично отхвърлят етикета "марионетка", като отбелязват, че това е отбранителна война, която не Украйна е започнала, и че Киев се бори за своето оцеляване. Макар че САЩ имат легитимен интерес от изхода и законното право да предоставят помощ, поискана от друго суверенно правителство, Украйна провежда военни операции на своя територия. 

"Това е война по избор на Путин", заяви неотдавна в интервю американският министър на отбраната Лойд Остин. "Ние не сме във война с Русия и няма да бъдем във война с Русия. ... От самото начало това беше избор на Русия", каза Остин.

Според "Вашингтон пост" това може и да е вярно, но администрацията е предоставила на Украйна военна и икономическа помощ на стойност над 40 милиарда долара, както и подкрепа за насочване към мишени в реално време и сложни оръжейни системи и е обучила силите на Киев да работят с тях.

Британският в. "Гардиън" коментира, че Западът се подготвя за момента, когато Путин ще включи в употреба "всички останали инструменти" в Украйна, като отбелязва, че официални лица са готови за ядрени заплахи и кибератаки като част от руския отговор на очакваното украинско контранастъпление срещу Русия.

Вестникът цитира думите на британски представители на срещата на върха на министрите на външните работи на страните от Г-7 в Япония, които казаха, че очакват Русия да отвърне на удара и "трябва да бъдат подготвени" за крайни тактики, докато тя се опитва да запази окупираните украински територии. 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза неотдавна, че Москва е готова украинците да отвърнат на удара, като предупреди, че страната му ще използва "абсолютно всяко оръжие", ако Киев се опита да си върне Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., припомня "Гардиън".

Според британския вестник в Москва сякаш признават, че силите ѝ скоро може да се окажат в отбранителна позиция в Украйна, тъй като собствената ѝ зимна офанзива изглежда се забавя.

"Гардиън" отбелязва, че ядрената реторика на Русия е обединила външните министри от Г-7, излезли със съвместно изявление, в което осъждат заплахите като "неприемливи" и критикуват плана на Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини