Южнокорейският президент намекна за евентуално предоставяне на военна помощ за Украйна

Южна Корея може да разшири подкрепата си за Украйна отвъд хуманитарната и икономическата помощ, ако страната стане обект на широкомащабно нападение срещу нейните граждани, заяви президентът на Република Корея Юн Сук-йол, съобщи Ройтерс. Южнокорейският лидер за първи път сигнализира за промяна в позицията си срещу въоръжението на Украйна.

В интервю за Ройтерс преди държавното си посещение в САЩ следващата седмица Юн заяви, че правителството му проучва как да помогне за защитата и възстановяването на Украйна, за да може Киев да получи същата международна помощ, каквато Южна Корея е получила по време на Корейската война през 1950-1953 г.

"Ако има ситуация, която международната общност не може да прости - например широкомащабно нападение срещу цивилни, клане или сериозно нарушение на законите на войната, може да ни е трудно да настояваме само за хуманитарна или финансова подкрепа", каза Юн.

За първи път Сеул изразява готовност да предостави оръжие на Украйна, повече от година след като изключи напълно възможността за подпомагането на Киев с нещо повече от хуманитарна или финансова помощ, отбелязва Ройтерс.

Ключов съюзник на Вашингтон и основен производител на артилерийски боеприпаси, Южна Корея досега се опитваше да избягва противопоставяне на Русия заради работещите там южнокорейски компании и влиянието на Москва върху Северна Корея, въпреки нарастващия натиск от страна на западните държави.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини