14-годишен застреля деветима в училище в Белград

Момче на 14 години стреля по учителя си в класна стая в Белград в сряда сутринта, след което откри огън по други, убивайки най-малко осем ученици и един охранител, съобщиха полицията и свидетели, цитирани от "Ройтерс".

Според информация на вестник "Новости", цитирана от БТА, са убити девет души, а момчето било примерен ученик и дете на здравни работници, баща му е лекар. Предполага се, че е стреляло под въздействието на наркотици.

При стрелбата загинаха най-малко осем ученици, както и един охранител. Учител и шестима ученици са хоспитализирани, някои с опасност за живота.

Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич съобщи, че е арестуван и бащата на момчето, което тази сутрин застреля девет души и рани още няколко в основно училище "Владислав Рибникар" в Белград, съобщава вестник "Данас".

Гашич каза, че у детето са намерени два пистолета, за които бащата е имал съответните разрешения.

"Той има няколко броя оръжия и твърди, че са били заключени в сейф, но очевидно детето е знаело шифъра. Наред с гилзите са намерени и три пълни пълнителя. Според неофициална информация момчето е ходело на стрелбища с баща си и се е упражнявало да стреля", каза Гашич и добави, че спрямо бащата ще бъдат приложени предвидените в закона мерки.

Според информация на вестник "Новости" е задържана и майката на момчето.

Началникът на полицията в Белград Веселин Милич съобщи, че ученикът открил стрелбата в основно училище в Белград, е имал скица на училището и списък на деца, които е искал да убие. На извънредна пресконференция Милич показа плана на ученика преди убийствата, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

"Бил съм на хиляди огледи, такъв случай не се помни в сръбското общество. Според получените досега данни, момчето е планирало престъплението от месец. Взел е пистолети от апартамента на баща си, взел е и коктейли "Молотов" в раницата си. Първо е стрелял срещу охранителя, след това срещу дежурната ученичка. След престъплението се обадил в полицията. Сам е изготвил план как да влезе в училището, как да излезе. Определил е приоритетните си цели, кое дете и как да ликвидира и колко деца да убие", каза Милич.

Той изтъкна, че момчето не е имало никакви психически проблеми.

По информации на вестник "Новости" Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета. В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла "Молотов".

Мотивът за престъплението засега остава неизвестен.

Бащата на негов съученик изрази предположението, че момчето е било тормозено от другите деца. В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история. Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл в къщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението.

Бащата на Коста К. твърди, че е имал разрешение за оръжието и го е държал заключено, съобщи министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, цитиран от ТАНЮГ.

Евгения, на 14 години, каза пред "Ройтерс", че познава стрелеца.

"Той беше някак мълчалив, изглеждаше приятен и имаше добри оценки. Не знаех много за него, той не беше толкова отворен към всички. Никога не съм очаквала, че това може да се случи", отбеляза тя.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини