ЕС се договори за общата поръчка на снаряди, в която България не участва

Eвропейските държави постигнаха компромис по изготвянето на схема схема за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна след седмици на спорове, които разочароваха Киев, съобщи "Ройтерс".

Посланиците на страните, членки на ЕС, в Брюксел одобриха в сряда сделката, слагайки край на спора за това каква част от договорите за боеприпаси трябва да останат в Европа.

Швеция, понастоящем ротационен председател на ЕС, каза, че посланиците са одобрили решението "да подкрепят украинските въоръжени сили чрез 1 милиард евро за съвместно снабдяване с боеприпаси и ракети".

Подробности за компромиса все още не са известни.

Схемата за съвместно снабдяване е част от по-широката инициатива на ЕС да достави 1 милион артилерийски снаряди и ракети на Украйна през следващите 12 месеца след призивите на Киев, че спешно се нуждае от такива боеприпаси за борба с инвазията на Русия.

В края на март европейските лидери одобриха плана на Еврокомисията 1 млрд. евро да бъдат отпуснати за компенсиране на държавите, които дадат от своите запаси снаряди за Украйна и още 1 млрд. евро да бъдат заделени за общи поръчки, с които да бъдат попълнени армейските запаси на европейските държави.

24 държави обявиха, че ще се включат в общите поръчки. Само България, Ирландия и Дания останаха настрана, въпреки призивите на Еврокомисията всички да се включат в инициативата.

Външните министри на ЕС одобриха общия план през март, но схемата за обществени поръчки не можа да бъде финализирана, тъй като не можеше да се намери съгласи по правилата за допустимост.

Страните от ЕС вече се съгласиха да ограничат схемата до фирми от ЕС и от Норвегия, която има тесни икономически връзки с блока. Но дипломати казаха, че Франция, която има значителна собствена оръжейна индустрия, е настояла самото производство да се извършва в Европа. Кипър и Гърция подкрепят същия подход.

Тази позиция разочарова други членове на ЕС, включително източните и балтийските държави, Германия и Нидерландия, които се съмняват, че Европа има достатъчен производствен капацитет да осигури нужните количества в кратките срокове. Според тях ЕС трябва да използва всички възможности да си набави необходимото въоръжение на световните пазари или поне да използва компоненти извън ЕС.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази разочарование миналия месец, че сделката все още не е изпълнена, като предупреди, че "цената на бездействието се измерва в човешки животи".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини