Пламен Димитров: Светът е в психичноздравна криза

„В момента светът е в психично здравна криза. Много хора, които имат нужда от професионална помощ не стигат до нея, най-вече защото не са създадени условия. Всяко дете редовно трябва да бъде поставено на тестове, които показват психично-здравния му статус, поведенчески проблеми”. Това заяви Пламен Димитров психолог, бивш председател на Дружеството на психолозите в България в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Много деликатно трябва да се говори през медиите, защото в момента телефоните на психолозите прегряват от хора с вторична травма и ужас, пренесен през медиите. Хората се чувстват ужасени, има ефекта на виктимизация (положение на жертва). Господ  да ни пази! Не сме създали условия това (стрелбата в училище) да не се случи в България”, каза Димитров.

Нито един фактор не може да обясни тази крайна форма, смята психологът. „Дори на езика на медиите не може да се предаде какво става. Тук има сигнал – правим ли достатъчно като родители, учители, специалисти, държава, като политици даже за повишаване на психично здравната култура, за да могат хората да разберат какво се случва с обществото ни, което в момента е в катастрофа по отношение на психично здравния си статус и не се знае накъде ще тръгне. Защо България не предоставя достъп до услуги на клинични психолози, психотерапевти. Не може да се каже, че държавата ни не създава условия да се повтори такова нещо”, обясни Димитров.

Според Николай Кръстев – анализатор и познавач на региона, Сърбия е третата държава в света, където има незаконно оръжие. Думите му бяха оборени от Пламен Димитров, според когото преди години се либерализираха по драстичен начин условията за придобиване на оръжие. Не са попитани професионалните гилдии на психолозите, психотерапевтите и психиатрите. „В момента в България над половин милион българи имат оръжие без да имат основания”, каза Димитров.

„Преди Сърбия са само Йемен и САЩ по придобиване на незаконно оръжие. Това момче е било с два пистолета и коктейли „Молотов”, обясни Кръстев. Той разказа, че преди месец снимали филм в сръбската столица в близост до училище и веднага дошла жена-полицай, която им поискала акредитация.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини