ГЕРБ-СДС и ДПС обсъждат управлението на страната

Според ГЕРБ-СДС отговорността за управлението трябва да е споделена предвид ситуацията в страната. Това каза в началото на срещата с представители на ДПС председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

В Народното събрание започна първата от новата поредица срещи - на представители на ПГ на ГЕРБ-СДС и ПГ на ДПС, в търсене на подкрепа за управление с първия мандат. Вчера анонсът за тези разговори направи пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за споделено управление.

Всички срещи, които анонсирахме, са по повод връчването на първия мандат, целта са консултации по важните приоритети за България, обърна се към ДПС Атанасова. И изтъкна, че в момента отговорността е единственото, което може да сплоти държавниците у нас. Считаме че тази отговорност трябва да е споделена, разпределена между всички, да взимаме всички заедно трудните и непопулярни решения за България, заяви тя.

Пристъпваме към поканата за разговори с цялата отговорност, която смятаме, че като партия и парламентарна група имаме за решаване на кризите, най-вече на политическата криза, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той информира, че от ДПС са потърсили вторите в тези избори за разговори (ПП-ДБ), но те не са им отговорили. Така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна, обяви той. И добави, че осъзнават отговорността за реализация на първия мандат, както и че в този случай отговорността на ГЕРБ-СДС е още  по-голяма, защото са първа политическа сила. 

След срещата

ГЕРБ-СДС и ДПС не са обсъждали на днешната среща в Народното събрание конструкция или времето на едно бъдещо управление. Това каза след края на разговорите председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това е лидерски разговор и вероятно ще предстои, допълни тя. Атанасова уточни, че са представили на ДПС своята управленска програма, която е четиригодишна, но може да бъде преработена.

Срещата е минала под знака на осъзнаване на отговорността, която имат политическите сили пред избирателите за излизане от политическата криза, стана ясно от изявление на ДПС. Това може да стане само със съставяне на кабинет и продължаване работата на Народното събрание по неотложните теми, коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той посочи, че експертите на двете парламентарни сили са разгледали въпросите, от които може да започне разговорът и добави, че имат пълно съгласие по геополитическата ориентация на страната.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини