Правната комисия гледа промени в НПК за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор

Този законопроект е ключът към освобождаване на България от няколко мониторингови механизма и отваряне на пътя на България към по-дълбока интеграция, посочи министърът на правосъдието Крум Зарков при представянето пред парламентарната правна комисия на предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

Той добави, че законопроектът е в отговор на над 70 осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека, правен е от няколко екипа на Министерството на правосъдието, съгласуван и съобразен е с Венецианската комисия.

Механизмът предвижда наказателен съдия да ръководи разследването срещу главния прокурор или негов заместник, който ще бъде временно назначен за прокурор и ще бъде избиран на случаен принцип. Въвежда се и вътрешен контрол, който ще се изпълнява отново от съдия, назначен за прокурор, когато вече има започнало разследване. Промените предвиждат още намаляване на нужните гласове за отстраняване от длъжност на главния прокурор от 17 на 13 гласа, както и за неговия избор. Промяната ще важи и за ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, но за тях ще се търси двойно мнозинство в Пленума на Висшия съдебен съвет и от съдийската квота. Освен това предложените промени предвиждат отказите за образуване на досъдебно производство да подлежат на съдебен контрол на две инстанции. При отмяна преписката се връща към прокурора със задължителни указания.

Голяма част от разпоредбите са оценени от прокуратурата, като съдържащи редица дискриминационни елементи и редица противоречия с Конституцията, заяви заместник-главният прокурор Красимира Филипова по повод разпоредбите за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

Конституционният съд ще има последната дума, добави тя. Филипова припомни, че прокуратурата е депозирала обширно становище във връзка с предложените промени, още при предходното им разглеждане.

Според нея и сега има възможност всеки прокурор да проведе разследване срещу главния прокурор. „Когато са налице законните основания и има достатъчно данни може да се проведе разследване на главния прокурор“, посочи Филипова.

На заседанието на правната комисия присъстват още заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров и съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, представители на Висшия адвокатски съвет, неправителствени и съсловни организации.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини