Военен експерт: Украинската армия ще стигне до Крим за месец, до Донецк - може и утре

Руското военно командване смята, че въоръжените сили на Украйна ще стигнат близо до Крим след месец. И наистина това е напълно възможно, твърди украинският военният експерт Роман Свитан пред Униан.

Коментирайки информацията, че руснаците минират територията на завода "Кримски титан" в Армянск, Свитан предположи, че те се готвят да го взривят в случай на приближаване на въоръжените сили на Украйна. Химическото заразяване на района значително ще забави настъплението на украинската армия в северната част на Крим, но няма да го спре.

"Откакто започнаха да минират подстъпите към "Кримски титан"... откакто го започнаха, те го правят и сега, което означава, че чакат [пристигането на въоръжените сили на Украйна до границите на Крим]. Е, буквално седмици. Никой няма да минира това, на което ще стои една година, няма смисъл дори и да е месец.(...) Те знаят със сигурност, че няма да удържат украинските войски [в Запорожие и Херсонска област], ако направят пробив", смята Свитан.

Според експерта украинската контраофанзива ще се спре горе-долу в момента, в който въоръжените сили на Украйна достигнат северната част на Крим. Експертът смята освобождаването на южната част на полуострова за следваща задача, която ще бъде изпълнявана след получаването на изтребителите F-16.

"Но в Донецк могат да се отбият още утре. Близо са до Донецк, на няколко километра. Е, поне до границите на града. Но да се придвижват през Донбас от Донецк в посока на Луганск определено не си струва без авиация. Тъй като това е агломерация, там има височини - има много граници и без авиация през планините, дори на такива опустошени като Донецкия хребет, е по-добре да не се атакува", смята Свитан.

Украинската контраофанзива - какво се знае

Миналата седмица, на 3 юни, президентът Зеленски каза, че Украйна вече е готова за контранастъпление. Според него, въпреки че Украйна би искала да има допълнителни ресурси за контранастъпление, тя не може да чака месеци.

На 5 юни руското министерство на отбраната съобщи, че украинската армия е преминала в голямо настъпление сутринта на 4 юни. След това руснаците започнаха да разказват, че всички атаки са били отблъснати с големи загуби за въоръжените сили на Украйна и малки за самите окупатори. Доказателство за тези твърдения бяха, наред с други неща, кадри от унищожена селскостопанска техника, която окупаторите представиха за танкове "Леопард".

Знае се за настъпление на Въоръжените сили на Украйна както в Запорожка област, така и в Бахмутска област.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини