Ангел Найденов за "Каховка": Няма как да е грешка, след като има съзнателно миниране на стената

Най-големият аргумент, че е дело на Русия е, че след наводненията се ликвидира възможността за дебаркиране и десант на украинците, посочи той

Взривяването на язовирната стена на "Каховка" е определяно като държавен тероризъм, екоцид, военни престъпления. Няма как да е грешка, след като има съзнателно миниране на стената. Говорим за съзнателни действия, като балансът на аргументите сочи, че е дело на окупационните части. Най-големият аргумент е, че е дело на Русия е, че след наводненията се ликвидира възможността за дебаркиране и десант на украинците на левия бряг и включване от Херсон към Крим като част от контраофанзивата. Това каза бившият министър на отбраната Ангел Найденов по NOVA News.

По думите му през октомври миналата година Зеленски е заговорил за миниране на язовирната стена. "Тя е под контрола на руските войски. Има данни от сеизмични центрове, които говорят, че има детонация на мястото на стената. Свидетели говорят, че във водите на Днепър, по течението се носят трупове на животни, цели къщи, има огромно замърсяване, плават боеприпаси, изровени са мини. Това дава основания за притеснения от замърсяване на водите и на Черно море", заяви той. И допълни, че вероятно с времето войната ще бъде на изтощение.

Според него украинската контраофанзива е започнала на 5 юни, според появилите се информации. "Това бележи нова фаза във войната - усилието към възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Може да се предполага за множество действия в различни райони, без да се развиват като единна операция. Затова можем да кажем, че контраофанзивата ще бъде серия от операция с различни цели, но обединени от единен замисъл - за изтласкване на руските войски. Контранастъплението се осъществява без въздушно преимущество, а и руските власти имат изпитана отбранителна стратегия и плътно миниране", обобщи Найденов.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини