Най-странните неща - по Viasat History

Погребани в музеи, лаборатории и архиви, съществуват неща, от които даже и експертите остават озадачени: тайни съкровища, забележителни предмети и просто много странни неща.

Ползвайки нови проучвания и 3D технологии, уместно наречената Strangest Things поредица се завръща по Viasat History – всеки четвъртък от 23:00 часа. Сериалът разкрива тайните на тези предмети, които често са невероятни и истински удивителни. Тук ще поговорим за машина, която измерва красотата, и бомба от… прилепи, която имала за цел да унищожава градове. Предупредихме ви, че са странни, нали!

Възможно ли е красотата наистина да бъде измерена?

В един шкаф в Hollywood Entertainment Museum в Лос Анджелис има странна метална клетка за птици с формата на глава, който малко прилича на уред за мъчения от Средновековието.  

Не е, обаче, нито едно от двете: в действителност е от 20-ти век и целта й е… да измерва красотата. Идеята й е да обхване женската глава и да я фиксира – от врата чак до очните ябълки. Цялата е в гъвкави метални шпици, които да могат да се приспособят към чертите на лицето. Така операторът на „съоръжението“ можел да го напасва, докато достигне до цифра, която съответства на нивото на красотата на носителката.

Създадено е от една от най-влиятелните фигури в разкрасителната индустрия: Max Factor. От полски произход, той се озовава в Холивуд на доста крехка възраст и в крайна сметка напълно променя понятията за сценичен грим за голям екран. А всяка жена иска да изглежда зашеметяващо като холивудска звезда, така че Фактор бързо става мегаизвестен. Към днешна дата компанията му се оценява на милиарди. Гримовете му спомагали лицето да стане максимално симетрично. Това съоръжение се предполагало да измерва именно това.

Ключът е в симетрията и устройството помагало да се види къде да сложиш повече грим, за да постигнеш колкото се може повече еднаквост. Калибраторът за красота на Max Factor може да изглежда странно днес, но тези стандарти за красота, които отразява, още са в сила.

Как може бомба от прилепи да унищожи град?

С кодово име Project X-Ray в пламъците на Втората световна война се ражда едно наистина странно устройство. Никога преди или след това не е виждано такова оръжие. И с право. Това е бомба с миниатюрни отвори от страни за малките пътници в нея – прилепи!

Създадено е през 1941 г. за ответен удар от страна на Америка след нападението над Пърл Харбър. Съдържа 1000 прилепа, като всеки от тях бил екипиран със смъртоносно запалимо съоръжение. Целта била специфична слабост на японските градове – повечето къщи били от дърво и били разположени гъсто една до друга. Възпламеняването на само няколко от тях щяло да опожари целия град.

Идеята била да бъдат хвърлени над целите от самолет, високо в небето, с парашути. От затоплянето, прилепите щели да се събудят и да излетят, предпазителите на възпламенителите им щели да се отворят и така да се предизвика отложено във времето запалване.

Какво се объркало? Нали прилепите направили точно това, което се очаквало? Направили го, обаче, не над Токио, а в Ню Мексико, още преди излитане! Някои от тях се събудили, излетели и си направили гнезда в авиобазата, възпламенили се преждевременно и я изпепелили. Макар че експериментът се превърнал в катастрофа, проектът не бил спрян напълно до 1944 г., когато се родила друга идея за унищожително устройство. Ядрената бомба, която променила всичко.

Странни неща съществуват: от мумия на котка до прокълнато гърне и какво ли още не! „Най-странните предмети“ продължава да представя най-странните неща в 10-те си епизода всеки четвъртък от 23:00 часа с повторения в делничните дни от 17:00 часа от 17 юли само по Viasat History.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини