Руски изтребител е изстрелял сигнални ракети по американски дрон над Сирия и го е повредил

Руски изтребител е прелетял на няколко метра от американски дрон над Сирия и е изстрелял сигнални ракети, които са ударили летателния апарат на САЩ и са го повредили, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на американските военни.

Според високопоставен командир на Военновъздушните сили на САЩ действията на екипажа на руския изтребител са били опит да свалят дрона MQ-9 Reaper. Това става едва седмица след като изтребител на Русия прелетя опасно близо до американски самолет за наблюдение с екипаж в региона, застрашавайки живота на четиримата членове на екипажа.

"Една от руските сигнални ракети удари американския дрон MQ-9, като сериозно повреди витлото му", каза в изявление генерал-лейтенант Алекс Гринкевич, който ръководи централното управление на ВВС на САЩ. "Призоваваме руските сили в Сирия незабавно да прекратят това безразсъдно, непровокирано и непрофесионално поведение", добави той.

Според Гринкевич един от членовете на екипажа, управлявал дрона дистанционно, е успял да го задържи във въздуха и го е върнал в базата му.

По думите на официални американски представители в последно време руски изтребители многократно се доближавали опасно близо до американски дронове MQ-9, които изпълняват мисии срещу групировката "Ислямска държава", предимно в Западна Сирия. През последните три седмици тези проблеми зачестиха и руски изтребители многократно са прелитали в опасна близост до американски MQ-9 Reaper, като са изстрелвали сигнални ракети и са принуждавали дроновете да предприемат заобиколни маневри.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини