Как астронавтите са излетели от Луната с подобно нещо?

Наскоро интересът към една класическа теория на конспирацията се възобнови в социалните медии, след като Род Мейсън попита в Twitter своите последователи как лунните апарати връщат астронавти на Земята, пише IFLScience.

Разбира се, хората побързаха да нарекат въпроса глупав или да попитат защо Мейсън се обръща към Twitter, а не към Google. В края на краищата не само че е пълно с информация, но и има доста страхотни кадри на лунни апарати по време на излитане, както и много видеоклипове на астронавти, които подскачат на Луната.

Както се вижда от първото видео, спускаемия апарат се изстрелва с лекота от стартовата площадка.

"Двигателят за изкачване е стационарна ракета с постоянна тяга с тяга от около 15 000 N", обяснява NASA на своя уебсайт. "Маневрирането се осъществява чрез системата за управление на реакцията, която се състои от четирите модула на тягата, всеки от които разполага с четири камери с тяга 450 N и дюзи, насочени в различни посоки."

Няколко други потребители на Туитър информират Мейсън, че тази тяга е дошла от смесването на гориво аерозин 50 и окислител азотен тетроксид (N2O4).

Мейсън обаче продължава да не е напълно убеден: "Значи онова нещо, което е изобразено на Луната, просто е излетяло и е прелетяло през звуковата бариера обратно на Земята? През 1969 г.?"

Не. Лунният модул не е проектиран за повторно навлизане в земната атмосфера. Възможно е също така да се е смятало за "лошо възпитание" хората в спускаемите апарати да изоставят колегите си на борда на лунния команден модул, който обикаля около Луната, и да се върнат обратно на Земята.

Вместо това лунният модул се присъединява към командния и се скачва с него.

На видеото по-горе виждаме как екипажът се присъединява към колегите си и в края на краищата всички се прибират у дома (преди това обаче те се отървават от лунния модул, като го насочват към повърхността на Луната, за да се разбие). Първият лунен модул, който отвежда хора до Луната - известен като "Орел" - обаче не поема към лунната повърхност. През 2021 г. изследователят Джеймс Мидор извършва изчисления на траекторията на модула, като установява, че той може би все още обикаля около Луната повече от половин век по-късно.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини