Украйна и САЩ започнаха преговори за гаранции за сигурност

Украйна и САЩ започнаха вчера преговори, насочени към предоставяне на гаранции за сигурността на Киев, съобщи началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, в резултат на обещанията на страните от Г-7 по време на срещата на върха на НАТО миналия месец, предаде Ройтерс.

На Украйна беше съобщено, че Групата на седемте (Г-7) ще изготви и спазва гаранциите за сигурност и ще подпомогне укрепването на военните ѝ сили в контекста на 17-месечната инвазия на Русия в Украйна.

Правителството в Киев разглежда преговорите като междинен етап в очакване на присъединяването му към военния съюз на Организацията на Северноатлантическия договор. На срещата на върха във Вилнюс, Литва, лидерите на НАТО предложиха подкрепа на Украйна, но изключиха идеята за членство, докато не бъде решена  кризата с войната с Русия.

Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак написа в Телеграм,  че споразумението, постигнато във Вилнюс, е "основа за разработване на  съответните двустранни споразумения".

"Символично е, че Съединените щати - най-големият ни стратегически партньор - станаха първата държава, с която Украйна започна този процес", написа Ермак. "Чрез този процес ще създадем успешен модел за други партньори."

Членовете на Г-7 се споразумяха всяка държава да преговаря за споразумения.

Ермак потвърди позицията на Украйна, че гаранциите "ще укрепват Украйна по пътя към бъдещо членство в евроатлантическата общност, включително НАТО и Европейския съюз".

Ермак не каза къде се провеждат разговорите и кой участва в тях,  но снимка, придружаваща публикацията му, го показва седнал на маса, която изглеждаше като намираща се в украинското президентство в Киев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини