Учени от Нидерландия разработиха алгоритъм, който открива аномалии при децата чрез сканиране на лицата им

Учени от Нидерландия са разработили изкуствен интелект, който може да диагностицира нарушения при развитието на деца и проблеми, причинени от генетични аномалии, само чрез сканиране на лицата им, предаде ТАСС.

Информация за откритието на специалисти от медицинския център към университета в Неймеген е публикувана в изданието  "Алгемейн дахблад".

Изследователите са на мнение, че така ще се ускори процесът на идентифициране на здравни проблеми при децата, отнемащ обикновено години.

"Възложихме на компютъра задача да разпознае аномалии по лицето на деца с 40 различни синдрома", казва доцент Лекс Дингеманс. "И той се справи изненадващо добре". 

Алгоритъмът правилно установява 37 от общо 40 здравни проблема. Освен това програмата е способна да се самообучава и да прави паралели.

Алгоритъмът улеснява работата на специалистите, тъй като новият механизъм може да открива и сравнява случаи при пациенти от различни страни. 

"Все още се появяват нови синдроми и понякога в световен мащаб са известни само няколко десетки случая", обяснява ръководителят на проучването и специалист по клинична генетика Берт де Врис. 

Родителите често дълго време живеят в несигурност. Моделът обаче дава възможност за бърза диагностика.

"И това може да е огромно облекчение за родителите", отбелязва експертът. "Почти всеки може да разпознае деца със синдрома на Даун. Те си приличат повече едно с друго, отколкото на братята и сестрите си. Но има безброй други състояния, които се срещат доста по-рядко. Диагностицирането им често отнема години", отбелязва Берт де Врис. 

Синдромите, причинени от генетични аномалии, не водят само от леко до умерено умствено изоставане при децата. Всеки от тях често се свързва и със специфични здравословни проблеми. 

След като бъде поставена диагноза, семействата и лекарите могат да знаят какво да наблюдават и как най-ефективно да лекуват детето. Например, ако то има определен синдром, свързан със сърдечни или бъбречни проблеми, родителите и лекарите могат да обърнат внимание точно на това. 

"Ако епилепсията е често срещана при определен синдром, то родителите могат да следят отблизо и пристъпите да се лекуват навреме", допълва специалистът по генетика Берт де Врис.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини