България ще се присъедини към страните от Г-7 в дългосрочната подкрепа на Украйна в областта на сигурността

България ще се присъедини към усилията на страните от Г-7 за оказване на дългосрочна подкрепа на Украйна в областта на сигурността, заявени в съвместна декларация. Това реши Министерският съвет (МС) днес, съобщи пресслужбата на кабинета. МС възложи на Министерството на външните работи да уведоми за решението на българската страна по съответния ред. 

Съвместната декларация в подкрепа на Украйна беше разпространена на 12 юли 2023 г. по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс от името на страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати, както и от председателите на Европейския съвет и Европейската комисия. Впоследствие към нея се присъединиха и Белгия, Чешката република, Гърция, Дания, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, като списъкът продължава да се разширява. 

България оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни-членки. В унисон с тази последователна политика, България ще се присъедини към Съвместната декларация на страните от Г-7 в подкрепа на Украйна.

Украйна и САЩ започнаха в началото на август преговори, насочени към предоставяне на гаранции за сигурността на Киев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини