Задържаха двама мъже за гонка с автомобили на пътя Пловдив - Асеновград

С регулярни акции пловдивската полиция продължава да полага усилия за обезпечаване на безопасността на движение и намаляване на пътния травматизъм на обслужваната територия.

Като част от активните действия са и засилените проверки над водачите на моторни превозни средства, които целят недопускане на закононарушения и предотвратяване на противообществени прояви и престъпления на пътното платно.

С особено внимание се реагира на случаите, в които се извършват рискови маневри или нарушения, свързани с нерегламентирани състезания (гонки) или т.нар „дрифтове“.

Акцентира се и върху контрола над мотористите, за които в областната дирекция периодично постъпват сигнали, свързани със смущение на нощната тишина от силен шум на двигатели, особено след 22 ч.

В тази връзка в петък срещу събота е планирана и проведена поредната специализирана операция с участие на екипи от шестте районни управления в областния град и секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“.

Поради възникнала необходимост за прекратяване на гонка между два автомобила, съдействие на колегите си са оказали служители от Районно управление-Асеновград.

Във времевия интервал от 21 ч. в петък до 2 ч. в събота, на пътя Пловдив – Асеновград са спрени общо 116 автомобила и 24 мотоциклета, проверени са 112 лица.

Констатирани са 37 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 9 акта и 28 глоби с фиш.

Сред санкционираните са четирима мотористи – двама неправоспособни, един, неспазил пътната маркировка и друг, който не е представил валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

Освен тези нарушения са документирани и други, свързани с управление на нерегистрирано по надлежния ред МПС или технически неизправно, както и неизползване на обезопасителен колан.  

Около 23 ч. в петък се наложила своевременна намеса от служителите на реда, при която е преустановено нерегламентирано състезание между два леки автомобила.

Колите са засечени в близост до бензиностанция на пътя Пловдив – Асеновград в момент на подготовка и започване на гонката пред събрали се зрители, след което със скорост над допустимата се отправили към Асеновград.

При последвалата бърза комуникация между екипите е организирано спиране на въпросните автомобили, а водачите им са задържани в Районно управление-Асеновград за срок до 24 часа.

След доклад на случая в Районна прокуратура – Пловдив, срещу двамата мъже е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 3 от НК.

Сектор „Пътна полиция“ апелира водачите на моторни превозни средства да проявяват по-голяма дисциплина и отговорност и да не се поддават на емоциите от подобни рискови действия на пътя.

Участието в нерегламентирани състезания и движението с висока скорост поставя в риск живота и здравето не само на тези водачи, но и на останалите участници в движението.

Същевременно служителите на реда изказват благодарност към всички граждани, които подават сигнали в полицията при забелязване на подобни закононарушения.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини