Тагарев: Ученията на Русия в икономическата ни зона са провокация

Русия е обявила, че до края на месеца ще провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме като провокационни действия спрямо нашата сигурност и икономически интереси. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди изслушването му в комисията по отбрана.

Той обясни, че се обсъжда широк спектър от възможни действия в отговор на руската провокация, както самостоятелни, така и със съюзници на България.

Русия е удължила до края на септември морското си учение в акватория, която включва и българската икономическа зона в Черно море

Русия вече два месеца блокира голяма част от българската изключителна икономическа зона в Черно море. Руската блокада започна на 17 юли, когато т.нар. зърнена сделка за износ на украинска селскостопанска продукция с кораби беше едностранно прекратена от Русия, припомня Свободна Европа. След това Русия започна да обстрелва с ракети черноморските и дунавските пристанища на Украйна, от които се изнася зърното.

Оттогава блокадата на изключителната икономическа зона на България в Черно море беше удължена на два пъти.

"В момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме категорично като провокационни действия спрямо България, спрямо нашата сигурност и икономически интереси", каза Тагарев преди изслушването му в парламентарната комисия по отбрана в сряда.

Той добави, че България обсъжда "широк спектър от възможни действия в отговор на тази провокация - самостоятелно и най-вече с нашите съюзници".

В края на юли Русия обяви, че части от международните води на Черно море са "временно опасни" за корабоплаване. Руската федерация тогава съобщи, че военноморските ѝ сили провеждат учения там. Те обаче се намират в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България.

В средата на август Русия стреля предупредително по търговски кораб в Черно море. Това беше първият случай, в който тя стреля по кораб, намиращ се извън акваторията на Украйна, откакто Москва излезе от сключената под егидата на ООН зърнена сделка.

Заради действията на Русия НАТО съобщи, че ще увеличи наблюдението си над Черноморския регион, включително с морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини